Brenneslesuppe - supermat fra grøftekanten

Det er nesten ikke til å tro at ugress kan smake så godt, og det er sunt som bare det! I tillegg til suppen får du her oppskrift på brenneslepesto og spelt og emmerbrød.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brenneslesuppe

Tips! Brennesle kan byttes ut med grønnkål eller spinat.

Dette trenger du:

  • Ca 1 ½ l brennesleblader. Bruk spede unge skudd/blader, storvokst brennesle blir ”trevlete” og bitre.
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2-3 ss smør
  • Ca 1 l kyllingkraft/buljong
  • 1-2 dl fløte
  • salt, nykvernet pepper og revet muskat

Slik gjør du:

Bruk hansker når du plukker og renser brenneslebladene.

Skyll bladene i kaldt vann.
Fjern de groveste stilkene.
Forvell i kokende lettsaltet vann i ca. 1 min.
Klem ut kokevannet.

Surr løk og hvitløk i smør i en kasserolle til løken er blank, tilsett brenneslebladene. Surr videre under omrøring til bladene har falt sammen.

Tilsett kyllingkraft, kok opp og la suppen koke i 5-10 minutter.

Kjør suppen jevn med en stavmikser.
Tilsett fløten, kok opp på nytt og smak til med salt, pepper og revet muskat.

Server med kokte halve egg og evt. brød.

BRENNESLE: Du trenger ikke å gå til butikken for å skaffe mat. Foto: TV 2
BRENNESLE: Du trenger ikke å gå til butikken for å skaffe mat. Foto: TV 2

Brenneslepesto

Dette trenger du:

  • 5 dl brennesleblader
  • 2 ss hakkede valnøtter
  • 3-5 ss olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • salt
  • Saft fra sitron
  • revet parmesan

Slik gjør du:

Skyll, rens og forvell (se beskrivelse over) spinatbladene.
Klem vannet godt ut av de forvellede spinatbladene.

Rist de grovhakkede valnøttene i tørr stekepanne, ca. 1 min.

Bruk en stavmikser og kjør; spinat, valnøtter, olivenolje og hvitløk til en glatt masse.
Smak til med salt, revet parmesan og saft av sitron.

Spelt og emmerbrød

Dette trenger du:

  • 1 l blanding av spelt, fin og grov og emmer
  • ca. 5 dl lunkent vann
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss honning

Slik gjør du:

Elt sammen til en klissete deig, den vil bli fastere under heving.
Dekk med plastfilm og sett til heving, ca. 1 time.

Hell deigen over på et stekebrett kledd med bakepapir og smurt med litt olivenolje.
Form brødet lett med hendene til ønsket fasong.
Dekk brødet med plast og la heve i ca. 40 min.

Bruk hendene og brett brødet, som om du skulle brette en konvolutt, vær forsiktig under første bretting.

Dekk til med plast og hev på nytt i ca. 30 min.
Gjenta brettingen, og sett til heving i 20 min.
Brett på nytt og la heve i 15 min.

Stek i varm stekeovn ved 200 grader, nederste rille, 30-40 min.
Steketid kan variere i for hold til høyden på brødet!