FOR BASTANT: Tidligere politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, mener 22. juli-rapporten er for bastant. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)
FOR BASTANT: Tidligere politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, mener 22. juli-rapporten er for bastant. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix) Foto: Solum, Stian Lysberg

Tidligere politimester:

– 22. juli-rapporten er for bastant

Tidligere Oslo-politimester Anstein Gjengedal synes det er på tide at det stilles spørsmål ved innholdet i 22. juli-rapporten og betydningen den har fått.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I tiden etter at rapporten ble lagt fram, ble man oppfattet som for lite ydmyk hvis man ikke la den til grunn for hva som hadde skjedd. Gjørv-rapporten ble en opplest og vedtatt sannhet, men det er mye der jeg ikke kjenner meg igjen i, særlig når det gjelder holdninger og kultur i politiet. Jeg synes rapporten er for bastant, sier Gjengedal til Aftenposten.

Rapporten fra 22. juli-kommisjonen var kritisk til politiets innsats for å redde ungdommer på Utøya.

I en kronikk på Politiforum tar forsker Helge Renå tar et oppgjør med 22. juli-kommisjonens kritikk mot politiets aksjon. Han mener politiledelsen ikke uten videre bør legge konklusjonene i rapporten til grunn når de nå skal endre Politi-Norge.

– Kommisjonen leverte et grundig stykke arbeid med sin rapport, men det er ikke ensbetydende med at kommisjonsrapporten er fasiten på hva som fungerte og ikke 22/7, skriver Renå blant annet.

Gjengedal sier seg enig i deler av kritikken som kom, blant annet det som gjelder båtsituasjonen og kommunikasjonen mellom politidistrikter.

– Men jeg synes det er feil å fordømme hele Politi-Norge på bakgrunn av enkelthendelser den dagen, sier Gjengedal.

NTB