FÅR ROS: «SKAM»-stjernen Noora er forelsket i William i serien. Nå hylles hennes monolog til Williams bror, Nicolai . FOTO: NRK
FÅR ROS: «SKAM»-stjernen Noora er forelsket i William i serien. Nå hylles hennes monolog til Williams bror, Nicolai . FOTO: NRK

«Skam»-Noora hylles av Kripos

I helgen gikk et klipp fra serien SKAM som en farsott på Facebook. Nå har også Kripos fått opp øynene for ungdomsserien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om du følger med på ungdomsserien «SKAM» på NRK eller ikke, så kan du nesten ikke ha unngått å lese eller se noe om serien i media de siste ukene.

For med en realistisk skildring av ungdommenes liv i dag, når serien både unge og gamle.

Nå har også lovens lange arm fått opp øynene for Noora, William, Nicolai og de andre rollefigurene, og de lovpriser siste episode på Facebook.

Way to go, Noora!

I serien våkner hovedpersonen Noora opp naken i en seng med to andre etter en fest, uten å huske noe fra kvelden før. Hun vet ikke om hun har hatt sex.

I et klipp fra serien som havnet på Facebook, konfronterer Noora en noe eldre Nicolai, om kvelden hun ikke husker noe fra. Nicolai er storebroren til William som Noora er forelsket i, og han har nakenbilder av Noora på mobilen.

– Du burde studert juss, for da hadde du kanskje ikke vært i den situasjonen du er i nå. Du befinner deg rett og slett i den situasjonen at du kommer til å bli dømt for barnepornografi. Ifølge straffeloven 204 a er straffen for å produsere og besitte en fremstilling som seksualiserer barn, fengsel i inntil tre år. Og når jeg er under atten, så regnes jeg ifølge norsk lov, fortsatt som et barn. Så det nakenbildet du har av meg, det som du har tatt uten mitt samtykke, ikke bare er det ulovlig at du tok det, men bare det at du oppbevarer det på telefonen din er ulovlig. Så hadde jeg vært deg, hadde jeg vært jævlig forsiktig med å spre det, sier Noora til Nicolai før hun fortsetter med alle lovbruddene han har gjort seg delaktig i.

Denne tiraden fra den unge Noora får nå applaus fra politiets nettpatrulje - Kripos, på Facebook.

«Way to go, Noora! Hverken skjenking av mindreårige eller trusler er greit. Noora henviser til den gamle straffeloven når det gjelder nakenbildene av henne, men det Niko har gjort er fortsatt straffbart, og bestemmelsen finner vi i straffelovens §311.» skriver Kripos på sin egen Facebook-side.

– Vi syns det er viktig å operere med riktig paragraf, selv om den nye har samme strafferamme altså fengsel inntil tre år, sier Ann Kristin Groseberghaugen, leder for voldtektsseksjonen i Kripos til VG som først omtalte saken.

Snakk med ungdommene om dette

På Facebook er oppfordringene at dette er en gylden mulighet til å snakke med ungdom om et vanskelig tema. Facebook-posten med teksten «Denne SKAM-scenen fra NRK på pensum i skolen!» ble hyppig delt etter at den ble lagt ut av sosionom Lisa Arntzen.

– Da jeg så serien tenkte jeg at dette er informasjon alle burde vite om, som få vet. Temaene i Skam-klippene er en viktig sak, og det jeg brenner for. Derfor delte jeg klippet, sier Lisa Arntzen, sosionom ved Dixi, et senter for dem som har vært utsatt for voldtekt, til NRK.

Hyllet på Gullruten

Skuespillerne i «SKAM» viste seg for første gang fram som seg selv, på Gullruten i Bergen.

Der dro de i land tre priser og snakket med pressen for første gang.

– Vi var jo spente og det var jo litt skummelt å komme som seg selv for første gang, men det var deilig også, sa Iman Meskini til TV 2.