KRAV: Olaf Tufte vil ikke at en norsk roer skal konkurrere i singelsculler i OL for enhver pris. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRAV: Olaf Tufte vil ikke at en norsk roer skal konkurrere i singelsculler i OL for enhver pris. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Olympiatoppen kan nekte roerne en OL-plass

Olaf Tufte (40) har skaffet Norge en OL-plass i singelsculler. Den kan bli droppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lucerne (TV 2): I fjorårets VM endte Olaf Tufte på fjerdeplass, og kvalifiserte singelbåten til OL.

Hvis han og makker Kjetil Borch også kvalifiserer en dobbelbåt til OL står den opprinnelige plassen åpen.

En OL-plass Olympiatoppen kan nekte Norges Roforbund å benytte.

– Hvis vi ikke har en roer som er god nok i forhold til de internasjonale standardene som vi i forbundet og Olympiatioppen blir enige om, så kan den plassen trekkes tilbake, forteller landslagssjef Johan Flodin til TV 2.

Tirsdag ettermiddag ror Tufte og Borch for én av de to siste OL-plassene i dobbeltsculler. De vant forsøksheatet i Lucerne søndag, og gikk dermed direkte til finalen.

Så langt er det kun Are Strandli og Kristoffer Brun av de norske roerne som er sikret OL-plass i Rio. De deltar i lettvekt dobbeltsculler, og tok EM-bronse tidligere i mai.

– Skal ikke sende turister

Landslagssjefen forklarer at det blir forhandlinger med Olympiatoppen etter den pågående regattaen i Sveits, om hvem som eventuelt skal ro singelsculler i Rio.

– Vi skal ikke sende turister til OL, men samtidig vet jeg at det blir en forhandling med Olympiatoppen om hvor god prestasjon en roer i en norsk singelsculler kan gjøre, forteller han.

– Men her handler det vel også om verdifull erfaring som kanskje går i vasken?

– Absolutt. Jeg mener at vi har roere som gode nok for å sende på internasjonale mesterskap. Nå har vi jo valgt å gå for lagbåter denne sesongen, og vi har alle våre beste roere i lagbåter akkurat nå, men jeg håper og tror at vi kommer til å få sende en singelbåt også, understreker Flodin.

Sansynligvis blir det da enten Nils Jakob Skulstad Hoff, Martin Helseth, Erik Solbakken eller Oscar Stabe Helvig som får den siste OL-plassen dersom Olympiatoppen godkjenner det.

Mandag ettermiddag ble det klart at de nevnte fire ikke klarte å kvalifisere firerbåten til OL i Rio. Det klarte heller ikke Marianne Madsen, eller Anna Een Sture/Hanna Gailis Inntjore.

Singel blir reserve for dobbelbåten

Tirsdag har Tufte og Kjetil Borch den berømte kniven på strupen for å få OL-billett. Da må de bli topp to.

Begge de ferske makkerne er enige om at du skal levere for å få ro med det norske flagget på brystet.

– Det spørs om det egentlig skal sendes noen, for man kan ikke sendes til OL bare fordi det blir en ledig plass. Man skal fortjene å komme til OL. Når du har det norske flagget på brystet skal du ikke dra til OL for å gjøre et halvveis løp. Da skal det være på topp, sier Borch.

Han forklarer også at den eventuelle utøveren i singelcsuller blir reserve for han og Tufte, hvis de kvalifiserer seg.

– Hvis det blir sendt noen, så blir det også som reserve for dobbelsculleren. Da må vi finne ut hvem som egentlig matcher meg og Olaf best, og hvem som best kan hoppe inn i dobbelbåten på kort tid, forklarer 26-åringen.

Det norske OL-kravet i roing er å være blant topp åtte i verden, men kravene kan fires på for en lovende atlet som trenger erfaring.

Tufte mener det skal stilles strenge krav.

– Såvidt jeg vet så sender ikke Norge folk til OL hvis de ikke er minimum topp ti i verdenseliten, samme året som OL er, påpeker veteranen.

– Synes du det skal sendes noen?

– Ikke for enhver pris nei.