Kristin (53) flyttet seks ganger på grunn av stalkeren sin – men han fant henne hver gang

Kristin (53) ble hevnforfulgt av ekskjæresten i 18 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele fire av ti norske kvinner har opplevd å bli forfulgt av en person som er sykelig besatt av dem. Den 12. mai ble forbudet mot personforfølgelse, eller såkalt «stalking», vedtatt i en egen lovhjemmel.

I motsetning til nabolandene våre har ikke Norge hatt et konkret forbud mot «stalking» tidligere.

Forfulgt

For Kristin Spachmo (53) fra Trondheim kommer lovhjemmelen 23 år for sent.

Da startet nemlig marerittet som skulle vare i nesten to tiår: Et mareritt som startet da Spachmo avsluttet et kort forhold hun hadde hatt til en mann. Han svarte på bruddet med å forfølge og plage henne de neste 18 årene:

– Et par dager etter at jeg gjorde det slutt, startet et inferno av fysisk forfølgelse, telefonterror, ildpåsettelse, skyting, hærverk og innbrudd på eiendommen min, og drap og lemlestelse av seks av kattene mine, forteller Spachmo.

Seks ganger flyttet hun for å unnslippe forfølgeren – til ingen nytte: Han fant henne hver gang.

Sov tre timer
53-åringen beskriver hverdagen i de årene som «forferdelig».
Selv om forfølgelsen ikke var like intens i de 18 årene den foregikk, var det konstante stresset nok til at Spachmo i mange år ble forhindret fra å sove mer enn et par-tre timer hver natt.

– Han slappet nok av «mellom slagene». Mens jeg var helt utmattet: Jeg var alenemor for to barn, hvorav det ene var sterkt funksjonshemmet. Jeg krøp mer enn jeg gikk, forteller 53-åringen.

– En av de verste formene for stalking

Spachmo beskriver forfølgeren sin som en «grudge stalker»; det man på norsk kan kalle en forfølger som har hevn som motivasjon for handlingene sine.

– Han ville ta meg fordi han mente jeg hadde gjort ham vondt. Slike forfølgere går for å være en av de verste typene, forklarer 53-åringen.

En dårlig magefølelse tidlig i det seks uker lange forholdet gjorde at hun valgte å gjøre det slutt.

– Jeg skjønte raskt at noe var galt. Jeg trakk meg sakte, men sikkert tilbake allerede i starten av forholdet. Jeg skjønte at det var fare på ferde – uten at det gir meg noen særlig lykke i dag, sier Spachmo.

Samarbeidet med spanere

Spachmo opplevde ikke at politiet tok henne seriøst. De forklarte at de var underbemannet og måtte prioritere andre ting, hevder hun.

– Jeg tenker at den holdningen har noe med politiets interesse og engasjement å gjøre, sier Spachmo, som først opplevde å bli trodd og motta hjelp da hun fikk kontakt med et sikkerhetsselskap som satte i gang etterforskning på forfølgeren hennes.

Og spaningen hadde positiv effekt: Stalkeren trakk seg tilbake.

– Han hadde fått lov å drive på tidligere, men nå skjønte han at noen hadde fått interesse for ham. Da avtok det, forteller 53-åringen.

Hun har ikke blitt kontaktet av forfølgeren siden 2011.

Råd til stalkernes ofre

I dag driver 53-åringen nettstedet stalking.no med et knippe andre mennesker. De forsøker å bistå mennesker som blir, eller har blitt, forfulgt. De informerer ofrene om hvordan de kan skape trygghet for seg selv.

Spachmo har klare råd til folk som blir forfulgt:

– Skaff deg en god advokat. Anmeld stalkeren til politiet. Varsle de nærmeste om at du blir stalket. Skaff deg alarm og overvåkning. Det er bedre å tenke etter «worst-case scenarioer» enn å være etterpåklok. Og sørg for at barna dine er trygge, råder hun.

Glede og vemod

Følelsene rundt det nye stalking-forbudet er delt.

– Det er på en måte en seier, men det fører også med seg vemod for meg. Det har tatt så lang tid, og har forårsaket så mye lidelse. Men så lenge forbudet ikke gir potensielle ofre en falsk trygghet, så er dette en positiv nyhet.

Et liv i skrekk

Som følge av de 18 skrekkfylte årene, har Spachmo utviklet posttraumatisk stresslidelse (PSTD). 53-åringen uttrykker usikkerhet rundt om livet vil bli det samme igjen.

– Man har levd så lenge i skrekk at å restituere seg blir vanskelig. Man glemmer hvordan et normalt liv er, avslutter hun.

God morgen Norge har forsøkt gjentatte ganger å få tak i mannen som omtales i saken, men han har ikke ønsket å kommentere saken.