Flom herjer i Hedmark

Elver og bekker går over sine bredder etter store nedbørsmengder natt til mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mye nedbør natt til mandag har ført til at bekker og elver har gått over sine bredder flere steder i Hedmark mandag.

Ni fylkesveier er stengt i Hedmark mandag kveld. Også riksvei 25 er stengt.

Spesielt de østlige områdene på Østlandet er utsatt, og det er varslet vannføring på oransje nivå flere steder, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Oransje aktsomhetsnivå er det nest høyeste varselnivået, som betyr at bebyggelse og infrastruktur nær vassdrag er utsatt, og at myndigheter bør ha økt beredskap.

Mandag ettermiddag etablerte Statens vegvesen krisestab for å ta hånd om veisituasjonen, melder NRK.

– Dette gjør vi fordi det har falt veldig mye nedbør det siste døgnet, og flere fylkesveier er stengt, både i Åmot, Trysil, Vang og Hedmark, sier kommunikasjonsrådgiver Tom Fjellheim i Statens vegvesen til kanalen.

Statens vegvesen opplyser på sine nettsider at de følger nøye med på situasjonen ved E6 ved Vien utenfor Hamar, hvor Flagstadelva har gått over sine bredder. Om E6 stenges, blir omkjøring skiltet.

– Det er ventet mer nedbør og vi er forberedt på at flere veger blir rammet. Folk får ta det litt forsiktig når de er ute og kjører, sier Nila Aae, trafikkoperatør hos Statens Vegvesen til Hamar Arbeiderblad.

Det er meldt at flommen herjer i Vang og flere eiendommer i Øvre Vang er innestengt.

Hedmark trafikk opplyser at de har problemer med enkelte ruter på grunn av flommen.

Flagstadelva like nord for Hamar er i ferd med å gå over sine bredder. Lokalkjente sier de aldri har sett elva så stor før.

Åstdalen i Ringsaker er stengt da elva flere steder går over vegen.

Det er varmegradene, store nedbørsmengder og fortsatt mye snø i høyfjellet som sørger for store vannmengder nedover dalen.

– Det er ikke framkommelig her inne nå. Og det blir verre. Mer nedbør er varslet og snøen smelter fort nå. Småbekker har gjort skade på Åstdalsvegen, sier oppsynsmann Jan Lagmandsveen til Hamar Arbeiderblad.

Han fraråder folk å kjøre inn i Ringsakfjellet akkurat nå.

Meteorologene varsler enda mer nedbør mandag.

– Nedbørområdet blir liggende mer eller mindre i ro, og Østlandet får nok en våt dag. Prognosene viser 30 millimeter nedbør til, på toppen av en søkkvåt søndag. I Trysil kom det i går 44,7 millimeter nedbør, og det er enormt mye på et døgn her. Normalt kommer det 60 millimeter i løpet av hele mai, sier Storm-meteorolog Roar Inge Hansen til TV 2.

Foto: Thorbjørn Bakken
Foto: Thorbjørn Bakken