Shabaz kom til Norge på 70-tallet: – Vi tenkte ikke på noe annet enn å arbeide

Tidligere stortingspolitiker i Arbeiderpartiet støtter kronikken til Kadafi Zaman.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2-reporter Kadafi Zaman traff en nerve da han før helgen skrev en kronikk om sin pakistanske far som kom til Norge på 70-tallet, og om hvordan faren nå plutselig er full av lovord om innvandringsminister Sylvi Listhaug.

I studio hos God morgen Norge på mandag får han støtte av Shabaz Tariq, en annen pakistaner som kom til Norge for 45 år siden.

– Jeg kjenner meg igjen, og mine landsmenn på den tiden opplevde det samme, sier Tariq.

Fra treroms til utedo

Tariq kom til Norge som ferdig utdannet ingeniør, og hadde før dette levd et godt liv i hovedstaden i Pakistan.

– Min far var embedsmann i pakistansk regjering. Jeg bodde i Islamabad som var en helt ny by, og for meg så ble Oslo som en landsby, forklarer han.

I Islamabad bodde de i en tjenestebolig på 100 kvadratmeter, med tre soverom og bad på hvert rom.

– Her i Oslo måtte jeg bruke utedo, ler Tariq.

Forventet ikke å få hjelp

Med tomme hender i ett nytt land var det kun én ting som gjaldt:

– Vi var alle arbeidsinnvandrere, så vi tenkte ikke på noe annet enn bare å arbeide og arbeide. Planen var å jobbe noen år, for så å reise tilbake. Ingen hadde planlagt å bli her i over 40 år, forklarer han.

Tariq forventet aldri å få noe hjelp fra staten.

– Det er riktig, og ferie og sykemeldinger var fremmedord. Jeg kom på jobb en dag med feber, og kollegene mine spurte meg hva jeg gjorde der, jeg burde være hjemme. Da skjønte jeg ingenting, forklarer han.

– Tøffere for innvandrere å få jobb i dag

Tariq påpeker at det nå er nye tider, og spesielt én ting har forandret seg fra da han kom til Norge.

– Ingen spurte oss om vi kunne norsk, og vi fikk jobber med én gang. Hvis en innvandrer for eksempel skal ha en vaskejobb i dag, må man ha videregående utdanning, og man må lære om kjemikalier. Det er veldig tøft.

Enig med Listhaug
Han har sittet på Stortinget for Arbeiderpartiet, men nå støtter Tariq Fremskrittspartiets innvandringsminister Sylvi Listhaug.

– Jeg er enig med henne. Innvandrere må stå på. Spesielt med språket, de må lære seg det så fort som mulig. Både det norske samfunnet og innvandrerne har store utfordringer, avslutter Shabaz Tariq.

– Ukjent kapittel
Kronikken til Kadafi Zaman har i skrivende stund blitt delt over 23.000 ganger bare på Facebook. Han tror ikke nordmenn var klar over hvor hardt førstegenerasjonsinnvandrerne jobbet.

– Det er ett litt ukjent kapittel. De har aldri vært hylla eller fått noe særlig ros, og det har vært knyttet mye negativitet til dem. Jeg tolker det som at det gikk opp et lys for folk, sier Kadafi Zaman.