Etter flere turer i det krigsherjede Irak dro Chase Millsapp (til høyre) hjem til USA for å fortsette livet sitt. Men så innså han at han måtte hjelpe mannen som hadde reddet livet hans. Foto: Spencer Millsap/National Geographic via AP
Etter flere turer i det krigsherjede Irak dro Chase Millsapp (til høyre) hjem til USA for å fortsette livet sitt. Men så innså han at han måtte hjelpe mannen som hadde reddet livet hans. Foto: Spencer Millsap/National Geographic via AP Foto: Spencer Millsap

Amerikansk soldat søker om asyl for mannen som reddet livet hans

Den amerikanske soldaten hadde ikke noe til overs for den irakiske mannen han skulle samarbeide med. Så reddet den irakiske mannen livet hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utadvendt og klar for jobben dro amerikanske Chase Millsap til Irak i 2006.

Han skulle lede en gruppe med amerikanske og irakiske soldater, blant dem en irakisk løytnant som nå bare går under navnet Kapteinen (37).

Millsap hadde ingenting til overs for Kapteinen. Han syntes Kapteinen var selvgod og oppførte seg underlig.

– Da jeg først møtte Kapteinen ble jeg ikke særlig imponert, forteller Millsap til nyhetsbyrået AP og ler.

– Reddet livet mitt

Men imponert skulle han bli. Etter en ordinær patruljetur i det krigsherjede landet rettet en snikskytter våpnet sitt mot Millsaps hode og trakk av.

– Han dyttet meg raskt i bakken og løp mot snikskytteren, og det reddet livet mitt. Snikskytteren, som så en rasende irakisk soldat komme løpende mot ham, valgte å stikke av heller enn å skyte igjen, forteller Millsap.

– Først da skjønte jeg at fyren var ok, legger han til og ler.

En tilfeldighet gjorde at de to møttes igjen på Millsaps andre tur til Irak. Den irakiske soldaten hadde blitt kaptein og han stirret vantro på amerikaneren som hadde orket å komme tilbake til det helvete han opplevde daglig.

Kjørte på veibombe

Etter det andre møtet holdt de to kontakten på mail og telefon, helt til kommunikasjonen en dag stoppet helt opp. Senere fikk Millsap vite at Kapteinen nesten hadde blitt drept da han kjørte på en veibombe.

Men Kapteinen kom seg på beina igjen, og startet på nytt patruljeringen - helt til terrorgruppen IS kom og begynte å true familien hans. Da IS ringte ham hjemme og begynte å snakke om barna hans, valgte han å ta familien med seg og flykte til Tyrkia.

I Tyrkia sitter nå den 37 år gamle tobarnsfaren og sliter med å få flyktningstatus, som vil være første ledd i ønsket om å få permanent oppholdtillatelse i USA.

– Jeg er sikker på at dersom jeg drar tilbake, så vil jeg bli drept, forteller han på et Skype-intervju med AP.

Vil hjelpe dem som har hjulpet

Millsap besøkte vennen sin i Tyrkia i fjor, og håpte han kunne hjelpe til med flyktningsøknaden. Men hindringene står i kø, og nå har Millsap, sammen med en rekke andre amerikanske veteraner, dannet organisasjonen Ronin refugee project. Organisasjonen har som mål å hjelpe allierte som hjalp dem under sine oppdrag i Irak og Afghanistan.

– Vår suksess, og våre liv, var avhengig av våre utenlandske krigsbrødre, sier Millsap.

Millsap sier Kapteinen bare er en av flere millioner som sitter fast i et byråkratisk system, og det eneste han opplever å fortsatt sitte å vente.

Tirsdag møter han kongressmedlemmer i Washington for å prate om hva de kan gjøre for å hjelpe dem som tidligere har hjulpet amerikanerne.