BEKLAGER EI: Barack Obama vil ikke beklage til Japan. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
BEKLAGER EI: Barack Obama vil ikke beklage til Japan. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Foto: Kevin Lamarque

Obama til japansk TV: Vil ikke beklage atombomben

USAs president Barack Obama sier til den japanske fjernsynskanalen NHK at han ikke vil si unnskyld for USAs bruk av atombomben. Obama besøker Hiroshima denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju fikk Obama et direkte spørsmål om hvorvidt en beklagelse ville være en del av det han planlegger å si i byen som ble offer for historiens første atombombe brukt i krig. Svaret ble «nei, fordi jeg mener det er viktig å erkjenne at i krig tar ledere mange forskjellige beslutninger».

– Det er historikernes jobb å stille spørsmål og ettergå dem, men jeg vet, som en som nå har sittet sju og et halvt år i den posisjonen, at enhver leder tar svært vanskelige avgjørelser, særlig i krigstid.

Obama blir den første sittende amerikanske presidenten som besøker Hiroshima, der den første atombomben ble sluppet 6. august 1945. Titusener døde i ildkulen fra bomben, mens mange måtte gi tapt for sykdom og skader i ukene, månedene og årene som fulgte. Tre dager senere ble Nagasaki truffet av den andre atombomben, som kostet rundt 74.000 mennesker livet.

De to bombeangrepene ble blant de siste store hendelsene i andre verdenskrig og har vært omstridt i de påfølgende tiårene. Atomvåpen er ikke blitt brukt i krig siden. (©NTB)