– IS-sjefen har flyttet basen sin til  Mosul

ERBIL/IRAK (TV 2): IS-sjefen, Abu Bakr al Baghdadi, har reist fra IS-hovedstaden Raqqa, og befinner seg nå i Mosul i Irak, sier en av sjefene i den kurdiske peshmergastyrken til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Abu Bakr al Baghdadi er leder for terrorgruppen IS. Ifølge en av sjefene i peshmergastyrkene har han reist fra basen i Raqqa for å forberede seg på det store slaget som kommer til å stå i IS-byen Mosul i Irak.

– Al Baghdadi har brukt det meste av tiden sin i Raqqa, men for tre dager siden flyttet han basen til til Mosul. Der er han nå, sier sjefen for den østlige Mosul-fronten til de kurdiske Peshmerga-styrkene, Araf Taifur, til TV 2.

Han forteller at al Baghdadi hadde møte med alle IS-emirene lørdag kveld hvor de diskuterte hvordan de skal forsvare seg mot det store angrepet de vet kommer.

Peshmerga venter på en anledning til å drepe eller ta terrorlederen til fange.

Abu Bakr al-Baghdadi er leder av Islamsk Stat. (AP Photo/Militant video)
Abu Bakr al-Baghdadi er leder av Islamsk Stat. (AP Photo/Militant video) Foto: Uncredited

– Hvis vi vet nøyaktig hvilke hus han befinner seg i, kan vi ta ham ut med bomber. Samtidig har vi egne spesialstyrker som samarbeider med allierte og amerikanske styrker. De kan ta seg inn uten å bli oppdaget og enten drepe ham, eller ta ham til fange, sier Taifur.

Araf Taifur er tidligere visepresident i parlamentet i Bagdad. Han mener IS-hovedstaden Mosul vil bli frigjort i løpet av året, og at det vil bety slutten for terrororganisasjonen i Irak.

Det er flere ting som tyder på at toppledelsen i IS føler seg presset og ser at de kommer til å tape. I lydopptaket som ble offentliggjort lørdag forberedte en talsmann for IS tilhengerne på nye nederlag. Han sa at IS ikke har tapt selv om ledelsen blir drept, eller mister kontroll over viktige byer.

I tillegg oppfordrer han tilhengere i Europa og USA til å bli hjemme og gjennomføre terrorangrep der under ramadan, framfor å reise til Syria og Irak for å bli fremmedkrigere.

Ramadan starter i år 6. juni og varer til 5. juli.