Abu Muhammad al-Adnani har profilert mange av IS propagandavideoer helt siden 2012. REUTERS / YOUTUBE
Abu Muhammad al-Adnani har profilert mange av IS propagandavideoer helt siden 2012. REUTERS / YOUTUBE Foto: -

IS: «Straff de vantro dag og natt til de begynner å frykte sin nabo»

IS oppfordrer tilhengerne sine til å gjennomføre terror i Vesten framfor å reise som fremmedkrigere til Syria og Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Islamsk stat har sendt ut et videoopptak der de oppfordrer tilhengere av Kalifatet til å la være å reise til Syria og Irak, men heller angripe «vantro» hjemme i Vesten.

– Det minste angrep dere gjør i deres hjemland, er bedre og viktigere for oss enn hva du kunne gjort hvis du var her med oss, sier en talsmann som kalles Abu Muhammad al-Adnani i videoen.

Han viser til at den islamske høytiden Ramadan er like om hjørnet, og kaller det tiden for angrep, jihad og erobring.

– Gjør dere klare. Vær forberedt til å gjøre dette til en katastrofemåned overalt for de vantro. (...) Spesielt går denne beskjeden til de som støtter Kalifatet i USA og Europa, sier han.

Videre oppfordrer ham mennesker som har blitt nektet innreise i Europa om å hevne seg ved å verve seg til IS.

Det er første gang på flere måneder at en sentral person i IS opptrer offentlig. Videoen anerkjenner at IS har tapt territorier den siste tiden, og al-Adnani tok opp disse tapene.

– Å tape er det samme som å miste viljen og ønsket om å slåss, sa han og påpekte at selv om IS skulle miste sine hovedsteder i Raqqa i Syria og Mosul i Irak, så ville ikke det være det samme som et nederlag.

Ifølge Reuters er opptaket lagt ut på kontoer på sosiale medier som er kjent for å spre IS-propaganda. I lydklippet nevner ikke al-Adnani noe om EgyptAir-flyet som styrtet i Middelhavet natt til torsdag. Mange frykter flyet ble utsatt for et terrorangrep, men dette er ikke bekreftet, og ingen har så langt tatt på seg skylden for flystyrten.