Halvparten av SV-gruppa vurderer å slutte

Partileder Audun Lysbakken avviser at lav oppslutning er årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag har SV syv representanter på Stortinget. Tre av dem er usikre på om de vil ta gjenvalg, og en fjerde har allerede sagt nei til nominasjon i 2017.

Nestleder ut av Stortinget

I helgen har SV landstyremøte på Tøyen i Oslo. Partileder Audun Lysbakken innledet møtet med en 45 minutters tale.

– Vi er ikke alene. Vi står sammen med alle dem som vil ta kampen for et varmt samfunn, sa Lysbakken i talen.

Men i kampen om stortingsplass i 2017 er dagens representanter i partiet delt. Snorre Valen har allerede sagt nei til gjenvalg, bare et halvt år etter at han ble valgt som nestleder i partiet.

– Det har egentlig vært planen lenge. Jeg har vært folkevalgt siden jeg var 19, og nå trenger jeg å dra hjem og gjøre litt andre ting. Samtidig er jeg veldig motivert til å fortsette i partiledelsen i SV som nestleder, sier Valen.

Flere usikre

Verken Bård Vegar Solhjell, Karin Andersen eller Heikki Holmås har foreløpig sagt ja til ny nominasjon. Både Andersen og Holmås var til stede under dagens landsstyremøte, og Holmås sier han har bestemt seg.

– Ja, det har jeg. Men det er sånn at jeg skal gi den beskjeden til nominasjonskomiteen 1. juni, og jeg synes at de fortjener å høre det først, sier han.

Karin Andersen sier hun ikke har tatt avgjørelsen ennå.

– Nei, det har jeg ikke bestemt ennå. Det blir avgjort til høsten, så dere må vente på svaret til da, sier hun.

– Lav oppslutning ikke grunnen

På forrige TV 2-gallup fikk SV bare 2,6 prosent oppslutning. Det var den dårligste målingen i partiets historie. Men partileder Audun Lysbakken sier usikkerheten blant stortingsrepresentantene ikke har noe å gjøre med den lave oppslutningen.

– Nei, det vet jeg at ikke er grunnen for noen. Men sånn er det i de fleste partier, det er naturlig at folk tenker seg om, sier Lysbakken.

Og han mener SV vil være avgjørende for å få til et regjeringsskifte i 2017:

– Hvis ikke SV gjør et bedre valg, så kommer det etter all sannsynlighet til å bli borgerlig flertall. Så hvis vi skal få til et regjeringsskifte, må SV vokse.