Sikret Manchester United FA-cuptroféet:

– Lingard sendte halve Wembley ut i eufori

Manchester United avgjorde FA-cupfinalen i andre ekstraomgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Crystal Palace – Manchester United 1-2 etter ekstra omganger (0-0 pause):

Innbytter Jesse Lingard dunket ballen i nettakket i andre ekstraomgang, og sørget for at Manchester United snudde 0-1 til 2-1-seier over Crystal Palace i søndagens FA-cupfinale.

– Jesse Lingard snudde kampen for Manchester United og sendte halve Wembley i eufori. Vi har snakket mye om Manchester Uniteds egne produkter, og Lingard viste seg frem og avgjorde etter å ha kommet inn fra benken, mente TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller mener det var en genistrek av van Gaal å starte med Lingard på benken.

– Den viktigste oppgaven for Louis van Gaal i Manchester United var å vinne troféer, og det har han nå klart. Dette Manchester United-laget er ikke i nærheten av de beste utgavene, og jeg skulle likt å se hvilke andre trenere som kunne gjort det så mye bedre enn van Gaal. Han valgte å starte med Jesse Lingard på benken, og sette ham innpå utover i kampen. Lingard avgjorde kampen, og United vant kampen med ti mann. Sånn sett var det genistrek av van Gaal, mente Premier League-eksperten.

Første FA-cuppokal siden 2004
Manchester United vant FA-cupen for første gang siden 2004, og troféet var klubbens første store siden Sir Alex Ferguson ledet klubben til ligatittelen i 2013.

– Manchester United vant fullt fortjent, og det var en stor prestasjon at de klarte å vinne dette med ti mann i den siste ekstraomgangen, mente TV 2-ekspert Petter Myhre.

FA-cuptroféet er også det første troféet den pressede manageren Louis van Gaal tar med klubben.

Wayne Rooney har vunnet flere ligatitler og Mesterligaen med Manchester United, men aldri FA-cupen. Troféet etter finalen i 2016 ble dermed Rooneys første i den tradisjonsrike turneringen.

Totalt har Manchester United nå 12 FA-cuptroféer.

Ekstraomganger og rødt kort til Smalling
Juan Matas utligning til 1-1 ti minutter før slutt måtte det bli spilt ekstraomganger på Englands nasjonalarena.

– Det hadde vært et ran om Manchester United ikke hadde utlignet her. For Manchester Uniteds del var det fullt fortjent at de sikret seg ekstraomganger, mente TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller.

Rett før slutt i andre ekstraomgang måtte Manchester Uniteds forsvarsspiller Chris Smalling forlate banen med rødt kort etter å ha fått sitt andre gule for dagen.

Ingen av lagene maktet å score i første ekstraomgang. Lingards matchvinner scoring kom etter 109 minutter.

Manchester United svarte umiddelbart
Etter et massivt Manchester United-press, sjokkerte Crystal Palace forhåndsfavorittene da innbytter Jason Puncheon sendte London-klubben i ledelsen fra skrått hold 12 minutter før ordinær tid.

Men bare tre minutter senere svarte Louis van Gaals menn. Juan Mata gjorde alt selv og dunket inn 1-1-scoringen på Wembley.

– Manchester United svarte umiddelbart. For et drama, men det var fortjent med tanke på alle sjansene de har skapt, mente TV 2-kommentator Kasper Wikestad etter to mål på fire minutter på Wembley.

To i treverket på rappen
Etter å ha skapt en rekke store sjanser før pause, tok det en liten stund før Manchester United fikk opp dampen etter sidebyttet.

Snaue åtte minutter ut i omgangen fant unggutten Rashford lagkamerat Maroune Fellaini i feltet. Landslagsspilleren fikk drømmetreff i god posisjon, men det knallhardte skuddet traff tverligger.

Like etter var det Anthony Martials tur til å treffe treverket. Headingen etter innlegget fra Antonio Valencia gikk i stolpen og ut.

Rojo og Rashford ut med skade
20 minutter før slutt måtte stjerneskuddet Marcus Rashford forlate banen med skade.

Han skadet seg i en duell med Crystal Palaces Cabaye. Bare noen minutter tidligere hadde Marcos Rojo forlatt banen med skade for Manchester United.

Ashley Young og Matteo Darmian kom inn for den skadde United-duoen.

Det er foreløpig uklart hvor alvorlige skadene til Rojo og Rashford er.

– Rashford var virkelig god for Manchester United, så la oss håpe at skaden han pådro seg ikke er noe som setter EM for England i fare, mente TV 2-ekspert Petter Myhre etter at unggutten ble byttet ut.

Martial og Fellaini med store sjanser
Manchester United hadde som ventet et spillemessig overtak de første 45 minuttene på Wembley.

Både Marcus Rashford, Wayne Rooney, Juan Mata, Anthony Martial og Maroune Fellaini fikk alle muligheten til å sende forhåndsfavoritten i ledelsen før pause.

Men ingen av dem maktet å sette sjansene.

Crystal Palace var også farlig frempå ved par anledning. Da tok Manchester Uniteds solide sisteskanse David De Gea seg av avslutningene.

Den første omgangen endte dermed 0-0.

– Det ble en omgang uten scoringer, men spesielt hadde Manchester United flere gode muligheter til å ta ledelsen. For Crystal Palace ble det bare nesten. Kampbildet ble som forventet, der Palace fokuserte mest på å forsvare seg, sa TV 2-ekspert Petter Myhre om de første 45 minuttene av FA-cupfinalen.

Slik startet lagene:

Manchester Uniteds midtbaneveteran Michael Carrick sa før kampen at rødtrøyene var desperate etter å vinne FA-cupfinalen.

– Vi er desperate etter å vinne troféet. Vi har nok erfaring i laget til å klare det. Det har gått for lang tid siden denne klubben vant et trofé sist, sa Carrick i intervjuet før kampstart.

Manchester United: De Gea; Valencia, Smalling, Blind, Rojo; Carrick, Fellaini, Mata Rooney Martial; Rashford.

Benken: Romero, Darmian, Jones, Schneiderlin, Herrera, Lingard, Young.

Crystal Palace: Hennessey; Ward, Dann, Delaney, Souare; Zaha, Cabaye, McArthur, Jedinak, Bolasie; Wickham.

Benken: Speroni, Kelly, Mariappa, Sako, Puncheon, Gayle, Adebayor.

Dommer: Mark Clattenburg