IKKE GREIT: Patricia reagerer på måten hun ble bedt om å forlate karusellen på Axels Tivoli. Den tivoliansattei flirte og lo da han ba henne gå ut, og andre gjester flirte med, ifølge Patricia og de to søskenbarna hennes. FOTO: Lisbeth Andresen/ Romerikes Blad
IKKE GREIT: Patricia reagerer på måten hun ble bedt om å forlate karusellen på Axels Tivoli. Den tivoliansattei flirte og lo da han ba henne gå ut, og andre gjester flirte med, ifølge Patricia og de to søskenbarna hennes. FOTO: Lisbeth Andresen/ Romerikes Blad

Patricia (25) ble bedt om å forlate karusellen fordi hun er overvektig

–  Da kontrolløren kom, begynte han å le og heiste sikkerhetsbøylen. Det var veldig ekkelt, sier 25-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17.mai var Patricia Grønberg (25) med to yngre søskenbarn på Axels Tivoli på Lillestrøm.

– Jeg er vant til at folk slenger kommentarer etter meg. Jeg vet jo at jeg er stor, men hva er det som får voksne folk til å føle at de har rett til å latterliggjøre utseendet mitt? sier en oppgitt Patricia til TV 2.

Måtte gå av

Det var Romerikes Blad som først omtalte saken, etter at Patricia hadde skrevet om hendelsen på sin egen blogg. Hun sier at det selvsagt er riktig at sikkerheten ivaretas i karusellene, men det hun reagerer på er måten tivoliet håndterte situasjonen på.

Ubehaget startet allerede i køen. Noen yngre gutter begynte å le, pekte og kom med kommentarer. Da det til slutt ble hennes tur til å ta karusellen «Extreme Fly», satte hun seg i ett av setene og ventet spent.

– Jeg måtte liksom hoppe opp, og da var det en som pekte og sa, «Se på hu!» og flere lo med.

Men ifølge Patricia gikk sikkerhetsbøylen ned som vanlig, og hun hørte et «klikk».

– Jeg satt helt fint og følte meg trygg. Men når kontrolløren kommer ser han på meg og begynner å le. – Må jeg gå av? sier jeg. – Ja, sier han, og begynner å le høyt, og da er det flere andre som også ler, forklarer 25-åringen.

– Skjønner at det handler om sikkerhet

Hun synes det var en ekkel måte å bli nektet adgang på, og håper at ikke andre må oppleve det samme som henne.

– Jeg skjønner at det handler om sikkerhet, og det var absolutt ikke slik at jeg måtte kjøre den karusellen. Men kunne han ikke ha sagt det på en rolig måte, at ja dessverre, du må gå av, uten at alle måtte bli oppmerksomme på det? lurer Patricia.

Hun forklarer at det ikke var noe som tilsa at hun var for stor eller for tung til å kjøre karusellen.

– Det var et skilt hvor det sto at man ikke kunne være lavere enn 120 centimeter. På det skiltet sto det ingenting om bredde eller vekt. Hvis grensen for å kjøre karusellene er 130 kilo, så er jeg jo langt under det, sier hun.

Hendelsen gikk inn på de to søskenbarna på 10 og 12 år også, som reagerte på tivoliansattes håndtering av situasjonen.

– De trøstet etterpå og sa at «det var jo ikke noe gøy å bli kasta av karusellen sånn.» Jeg prøvde å ikke si så mye om det for ikke å ødelegge stemninga, sier hun.

For stor for karusellen

TV 2 har gjentatte ganger forsøkt å få en uttalelse fra ledelsen ved Axels Tivoli, både via telefon, mail og SMS. Ledelsen består av Mikael Andreasson og hans to sønner, Kevin og Kenny Andreasson. De har valgt å ikke besvare henvendelsene, men Mikael Andreasson har tidligere uttalt seg til Romerikes Blad.

– Vi tar sikkerheten på alvor. Er man for høy eller for stor, så kan man ikke kjøre karusellen. Jeg kjenner ikke til akkurat denne situasjonen, men jeg er sikker på at kontrolløren gjorde dette for hennes egen sikkerhet, sier Andreasson til lokalavisen.

– Hun forteller at hun ble ledd av og følte seg mobbet. At kontrolløren lo av henne da hun ble nektet. Er det greit?

– På 17. mai var det så mye folk at kontrolløren neppe hadde tid til noe annet enn å smile. Når køen sikkert var 100 meter lang, var det nok ikke tid til å forklare henne hvorfor hun ikke fikk være med, sier han til rb.no.

Vil mobbingen til livs

Patricia har fått enorme mengder støttemeldinger etter at saken først ble omtalt i lokalavisa. Oppdateringen hennes er delt over 2000 ganger på Facebook. Mange overvektige unge gutter og jenter tar kontakt og forteller om liknende opplevelser. Men i tillegg til støtteerklæringene har hun også fått store mengder hatmeldinger.

– Mange mener visst at jeg er hårsår, men jeg prøver bare å stå opp for meg selv. Det er ikke noe problem at jeg ikke kunne kjøre karusellen –det er helt grei.

Det er åpenlys mobbing av overvektige hun er grundig lei av.

– Det er ikke rart det er mobbing i barneskolen når voksne oppfører seg sånn. De som liksom skal være forbilder. Og det skjer mye mer enn vi vet. Slike ting skjer med veldig mange, men de blir bare flaue og forteller ikke om det, sier den tøffe 25-åringen.

Selv er hun etterhvert blitt vant til alle kommentarene, selv om det gjør vondt. Hun føler at store mennesker er forventet å tåle åpenlys mobbing for utseendet.

– Vi som er store vet det jo selv. Det virker som mange tror vi ikke har speil hjemme. Men folk trenger ikke påpeke det og si stygge ting hele tiden, sier hun.

Skammelig

Lederen i Landsforeningen for overvektige (LFO) Mari-Mette Graff reagerer med vantro når hun hører historien til Patricia.

– Om det er slik at kontrolløren ved tivoliet lo av henne, så bør eieren ta grep. Det er rett og slett skammelig. Selv om man skal ivareta sikkerhet skal man gjøre det med respekt, sier hun til Romerikes Blad.

Graff har ikke tidligere har hørt om store eller overvektige mennesker som har blitt nektet adgang på tivoliattraksjoner

– Det er første gang jeg har hørt om et slikt tilfelle, konstaterer hun, og bekrefter at svært mange overvektige daglig må kjennet på mobbing og hån fra sine omgivelser.

– Jeg kan virkelig bekrefte at store og overvektige personer ofte blir utsatt for hets gjennom bemerkninger og blikk. Det er en absolutt reell problemstilling for mange mennesker.

Familien er stolte

Faren hennes har tatt kontakt med tivoliet for å få en forklaring på hendelsen, men ifølge Patricia har de forløpig avstått fra å svare.

– Foreldrene mine ble rasende. Men da de så saken i lokalavisa og bloggen sa de at det er bra jeg er tøff og har bein i nesa, og at det er bra jeg tar en kamp mot mobbing, sier Patricia.

I ettertid tenker hun at hun kanskje skulle reagert der og da, men det var ikke så lett.

– Noen sier at jeg bare burde ha tatt kontakt med tivolipersonalet og meldt fra, men jeg tenkte ikke på det da. Jeg ble bare lei meg og gråtkvalt.