MISTET SYNET: Siv Harstad ble snøblind på toppen av verdens høyeste fjell. Foto: Privat
MISTET SYNET: Siv Harstad ble snøblind på toppen av verdens høyeste fjell. Foto: Privat

Siv (45) er i sikkerhet etter drama på Mount Everest

Siv Harstad (45) ble hjulpet ned fra Mount Everest av to lokale sherpaer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag besteg Siv Harstad (45) fra Gjemnes verdens høyeste fjell, Mount Everest. På toppen fikk hun problemer og ble snøblind, og fredag måtte hun kjempe seg ned de stupbratte fjellsidene.

På et tidspunkt virket det svært dramatisk.

– Jeg har hatt gåsehud og en veldig dårlig følelse, men Siv er knallsterk, sa kontaktperson og venninne Guri Anne Hansen til TV 2.

I sikkerhet

Lørdag formiddag kan Hansen opplyse om at venninnen er i sikkerhet.

I et blogginnlegg på Harstads blogg skriver hun at Harstad har kommet seg ned til Camp 2, som ligger 6.400 meter over havet.

«Formen hennes har forbedret seg kraftig og hun planlegger å dra tilbake til basecamp i morgen. Vi vil takke alle for deres støtte og gode ord, og spesielt takke sherpaene hennes som hjalp henne ned når hun trengte det mest», står det i blogginnlegget.

Det var to lokale sherpaer som hjalp henne ned fjellsiden, ved å sikre klatretauet hennes.

Venninnen takker sherpaene for at det gikk bra

Lørdag ettermiddag forteller Hansen til TV 2 at hun er svært lettet over at det går bra med venninnen.

– Jeg fikk heldigvis beskjed fra ekspedisjonslederen rett etter klokken 11.00 om at Siv er i Camp 2 og at formen hennes er bedre, sier Hansen til TV 2.

Nå planlegger Harstad å gå på egenhånd ned til neste basecamp, som er «Mount Everest Basecamp» som ligger 5.300 meter over havet. For å komme ned til denne campen, må hun forsere et langt og bratt isfossefall.

– Selv om den mest kritiske delen er over, er dette også en tøff fase. Dersom du er i god form, tar turen tre til fire timer, sier Hansen.

– Siv har nå mulighet til å slappe av i noen dager, før hun går ned. Dersom hun ikke er i form til å gå selv, kan de i verste fall rekvirere et helikopter, legger hun til.

Hansen takker de to sherpaene for at alt går bra med venninnen.

– Dette ser ut til ende godt, takket være to klatresherpaer. Det de har gjort her, er en utrolig stor bragd, sier Hansen.

Historisk

På denne turen besteg Harstad Mount Everest ved å klatre opp sørsiden av fjellet. Hun er den første norske kvinnen som har mestret fjellet fra sørsiden.

Dette er ikke første gang den norske kvinner havner i drama på Mount Everest.

I fjor var Hansen og Harstad sammen i Nepal for å bestige Mount Everest. Den gang ble ekspedisjonen stoppet på grunn av det kraftige jordskjelvet.