UCI gransker Hungerholdt - det norske forbundet gjør lite
 Edvald Boasson Hagen nekter å kommentere saken

– Urovekkende at forbundet tar så tydelig parti i denne saken

Presidenten i Norges Cykleforbund «ser ikke på det som noen stor utfordring» at en av Sykkel-Norges mektigste menn kan ha brutt agentreglementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se etappe fire av Tour of Norway på TV 2 16.00 lørdag

GEILO (TV 2 Sporten): TV 2 kunne forrige uke fortelle at Birger Hungerholdt, manageren til flere av Norges beste syklister og en maktperson i norsk sykkelsport, etterforskes av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) for å ha handlet i strid med agentregelverket.

Kort fortalt undersøker UCI om Hungerholdt har vært i forhandlinger med lag om kontrakter til rytterne sine. Det har Hungerholdt, som ikke er lisensiert agent, nemlig ikke lov til.

Ingen kommentar fra Boasson Hagen

Har man brutt reglementet, risikerer både rytterene, lagene deres og Hungerholdt selv straff fra UCI. Straffen? En formell advarsel, bøter eller suspensjon.

Det velger Norges Cykleforbund å ta med stor ro.

– Jeg synes dette er tatt litt ut av sammenheng. Birger har vært en god rådgiver for norsk sykkelsport og for mange av utøverne. Jeg føler at agentvirksomheten dras opp på et urealistisk nivå. Han har ikke vært en agent i den forstand. Han har vært en god rådgiver for Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug og andre, og han har vært med på å bygge norsk sykkelsport til det nivået det er på i dag. Jeg ser ikke på det som noen stor utfordring, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

– Så det er greit?

– Nei, vi må jo få det inn i ordna former. Og nå har vi hatt et par andre som har gjort henvendelser for å få en agentlisens, så da etablerer vi det regelverket som er nødvendig for å få det til. Men det har ikke vært en problemstilling tidligere.

Boasson Hagen og hans lag risikerer begge straff, men rudsbygdingen har likevel gjentatte ganger nektet å svare på noen spørsmål angående saken.

Full tillit til Hungerholdt

I tillegg til å være president i Norges Cykleforbund, er Tiedemann Hansen president i UCIs utstyrskommisjon.

– Dere kjenner jo til reglementet. I alle fall du som er i UCI. Hvorfor har man ikke tatt tak i dette før?

– Vi har jo snakket med Birger. Han har poengtert overfor oss mange ganger at han ikke kommer inn under agentvirksomheten. Og det er utøverne selv som signerer papirene. Birger får ikke noen godtgjørelse, som vi har fått informasjon om, og dermed er han ikke en del av denne agentavtalen han skulle signert.

– Så dere tror på forklaringen her? At han faktisk aldri har vært i noen forhandlinger og at han kun har vært en rådgiver som aldri har sittet rundt et forhandlingsbord?

– Det er den informasjonen vi har fått, og den må vi forholde oss til. Vi har ikke godt i gang med noen storstilt etterforsking av noe som helst, men det er den informasjonen vi har fått når vi har spurt. Og den forholder vi oss til.

– Du som er en del av UCI. Hvordan vil en slik gransking fungere?

– Vi får nok en formell henvendelse fra UCI på om vi kjenner til saken. Og så vil vi gi den samme informasjonen til UCI.

– Og det blir?

– Det blir jo... Vi har fått opplyst at han er en rådgiver for utøverne sine. Og det er det vi har forholdt oss til.

TV 2s innslag forrige uke viste at ikke alle var enige at Hungerholdt bare var en rådgiver.

– Er det en troverdig forklaring fra Birger?

– Sånn som vi har opplevd det, så er det en troverdig forklaring for meg, sier Tiedemann Hansen.

Gjør ikke noe før UCI eventuelt ber om det

– Dere har mange avtaler med Interspons. Er dette et problem, eller er det helt uproblematisk?

– Jeg føler ikke at det er et problem. Han har poengtert at han bare er en rådgiver. At han har snakket med lagene og sånne ting, men at det er utøverne selv som signerer og...

– Men reglementet er jo ikke så opptatt av hvem som signerer kontrakten! Det er forhandlingene som er poenget.

– Ja, men... Det er riktig, men det er mer enn bare det, da. Det er et sett med regler som skal fylles opp for at han skal komme under agentvirksomheten. Men vi har ikke mulighet til å gå inn og dobbeltsjekke på noen måte.

– Hvorfor ikke?

– Nei, altså, vi kan. Vi har jo spurt. Men nå har dette kommet opp som et tema, men tidligere har det ikke vært det.

– Oppsummert: gjør dere noe for å finne ut av dette, eller er det UCI som styrer det?

– Nei, det må vi finne ut av sammen med UCI. Om de ønsker at vi skal gå tettere inn og sjekke det, så vil vi gjøre det.

– Men dere gjør det ikke nå?

– Det kan godt hende vi gjør, men da trenger vi flere opplysninger om at det har foregått ulovlig agentvirksomhet, sier Tiedemann Hansen.

– Det er urovekkende av forbundet

TV 2s juridiske ekspert stiller seg svært skeptisk til forbundet sitt valg om å la være å gjøre noe i en såpass alvorlig sak.

– Jeg synes det er en pussig strategi. Jeg synes det er urovekkende at forbundet så tydelig tar parti i denne saken, sier Gustad.

– Når det er mistanke om regelbrudd eller gråsonepraksis, bør forbundet være interessert i å få mest mulig fakta på bordet og fremstå nøytrale.