Norske redningsskip har reddet 21.430 flyktninger i Middelhavet

Statsminister Erna Solberg hyller norske redningsskip.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden juni i fjor har de norske båtene Siem Pilot og Peter Henry von Koss reddet flyktninger i Middelhavet.

Tilsammen har de to båtene reddet 21.430 flyktninger i skrøpelige båter på vei mot drømmen om et bedre liv i Europa.

– Det ville vært mange flere som hadde dødd i Middelhavet hvis vi ikke hadde hatt både Redningsselskapets båt og Siem Pilot der nede, sier statsminister Erna Solberg.

I dag inviterte hun deler av mannskapet hjem til statsministerboligen for å takke dem for innsatsen.

– Vi kan diskutere hvor mange flyktninger vi skal ta imot i Norge og tilstrømmingen til Europa, men Middelhavet skal ikke bli en gravplass. Og det er en av grunnene til at vi er der. Vi kan aldri bli så kyniske at vi ikke skal redde menneskeliv, sier Solberg.

Sterke inntrykk

Brian Skotnes er styrkesjef på den norske redningsskøyta Peter Henry von Koss. Han har allerede vært ute på oppdrag to ganger, og han forteller om sterke inntrykk fra redningsaksjonene.

– På den første patruljen på det aller første oppdraget mitt, gikk vi rett i en søk- og redningsaksjon. Da var det barn som døde rundt oss. Og vi må være ganske kyniske med tanke på hvem vi velger å ta ombord. Vi må prøve å oppsøke de gruppene hvor det er flest mennesker, så vi kan klare å redde flest mulig, sier Skotnes.

Mandag drar han ut på nytt med Peter Henry von Koss.

Skal fortsette minst et halvt år til

Redningsskipene Peter Henry von Koss og Siem Pilot har deltatt i operasjonene i Middelhavet siden i fjor sommer, og de vil i første omgang fortsette frem til midten av november eller desember i år.

– Vi skal evaluere hvor lenge de skal fortsette å være der, men jeg tror det er behov for deltakelse i mange år fremover. Om det er på akkurat samme måte som i dag, kan vi ikke si ennå. Nå er det Norge som har hatt det mest stabile bidraget, bortsett fra vertslandene selv, sier Erna Solberg.