Julianne (26) gikk opp kirkegulvet alene – ble kalt egoist

Da Julianne giftet seg ville hun gå opp kirkegulvet alene, og ikke sammen med sin far. Det var det ikke alle som hadde forståelse for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julianne Nygård hadde allerede bodd sammen med sin nåværende mann i to år, da hun som 25-åring skulle gifte seg.

For tre måneder siden giftet de seg, men det å skulle bli fulgt opp kirkegulvet av noen føltes ikke naturlig.

– Jeg følte meg såpass selvstendig og voksen at dette var noe ville gjøre selv, forteller Nygård til TV 2 Nyhetskanalen.

Men ikke alle var enige i det valget.

Nygårds historie ble først omtalt i Vårt Land.

– Dårlig gjort

Ifølge Nygård selv fikk hun en rekke negative reaksjoner på bloggen sin.

– Jeg fikk høre at jeg var egoistisk. Jeg fikk høre at det var stygt av meg å ta fra en far en slik glede. Jeg fikk høre at det var dårlig gjort overfor familien min, og at jeg burde tenke mer på menneskene rundt meg.

Men hun fikk også positive reaksjoner.

Tradisjon

Torsdag skrev Vårt Land at 7 av 10 svenske prester er negative til brudeoverlevering som en del av den kirkelige vigselen.

Dette viser en undersøkelse som Kyrkans Tidning har gjort. 159 prester har svart på undersøkelsen. Ifølge avisen mener de svenske prestene at dette vitner om et utdatert kvinnesyn.

Prest i Holmenkollen kapell i Ris menighet, Hanne Elstrøm, forteller at det ikke er mange som velger som Julianne når de skal gifte seg. Hun tror likevel ikke det handler om symbolikken med overlevering fra far til ektemann.

Her går Juliane Nygård alene opp kirkegulvet. Foto: Privat
Her går Juliane Nygård alene opp kirkegulvet. Foto: Privat

– Veldig følelsesstyrt

– Jeg tenker vel at det er en tradisjon som ikke lenger har det innholdet som det hadde, sier Elstrøm.

– Representerer den et utdatert kvinnesyn?

– Jeg forstår at man kan se det på den måten, men jeg tror ikke at det er bærer av det innholdet i det hele tatt. Jeg tror det er veldig følelsesstyrt.

Selv om presten ikke ser på dette som problematisk, råder hun likevel brudepar til å gjøre noe annet enn brudeoverlevering.

Både Elstrøm og Nygård er opptatt av at det er brudeparet selv som må velge hvordan de vil gjøre dette, og ikke la seg styre av andres forventninger.