NAV-MELDING: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie legger frem NAV-meldingen fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NAV-MELDING: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie legger frem NAV-meldingen fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Vil ha færre og større Nav-kontorer

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil ha færre og større Nav-kontorer, mer elektronisk selvbetjening og færre personlige møter hos Nav.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag legger arbeidsminister Anniken Hauglie fram stortingsmeldingen «Nav i en ny tid – for arbeid og aktivitet».

– Noen av hovedutfordringene for NAV er en økende befolkning som trenger hjelp, aldrende befolkning, økende andel invaderer, økt ledighet og flere som har svake grunnleggende ferdigheter og helseproblemer. Det krever smartere bruk og tydeligere prioritering av NAVs ressurser, sa Hauglie på en pressekonferanse.

Hun ønsker at de ansatte i NAV skal jobber mer konkret, med å skaffe arbeid til folk.

– De skal bruke mer tid på å få folk i jobb, og mindre tid på å tolke NAVs regelverk, sier Hauglie til TV 2.

Større kontorer

Allerede før fremleggelsen fortalte Hauglie litt om hovedpunktene i meldingen før fremleggelsen.

– Det blir færre personlige møter. Det betyr at vi vil prioritere personlige møter for dem med sammensatte behov foran de med enklere saker. De som har kjappe spørsmål må ta det på telefon, chat, sosiale medier eller lignende, mens de som krever tettere og tyngre oppfølging får bedre oppfølging på Nav-kontoret, sier Hauglie.

Med færre og større Nav-kontorer mener hun de ansatte kan spesialisere seg mer og jobbe opp mot definerte grupper.

– I dag er det en statlig bemanningsgaranti som forplikter til én til tre ansatte. 153 kontorer omfattes av denne garantien, og vi ønsker å oppheve denne. Vi mener det er opp til NAV selv å bestemme hvor mange kontorer vi skal ha, sier Hauglie.

Hun sier ingen vil miste jobben i Nav som følge av forslaget.

– Her er det mer enn nok jobb til alle ansatte i NAV, sier hun.

Stortingsmeldingen kommer som et svar på rapporten fra et ekspertutvalg ledet av Sigrun Vågeng – som senere har blitt Nav-direktør.

Vågeng foreslo også færre kontorer med større kompetansemiljøer.

Fokus på unge

Hauglie vil også ha sterkt fokus på unge arbeidsledige, og sikre at folk under 30 år ikke går arbeidsledige lenger enn 30 dager.

– Innen åtte uker skal ungedommene ha fått et konkret tilbud om arbeid eller aktivitet. Det skal legges mer vekt på brukerens evne til å jobbe, ikke vedkommendes helseutfordringer. Vi har høye ambisjoner for NAV nå, men vi mener at de er fullt realistisk å nå dem, sier Hauglie til TV 2.

Hun mener også hele NAV-systemet - med 19.000 ansatte er for rigid.

– Vi skal forenkle regelverket. Når vi gjennomgår styringen og delegerer ansvaret så vil det bli mindre byråkrati og enklere for de ansatte. Men det vil også kreve mye god ledelse lokalt, sier Hauglie.

Hun sier NAV i fremtiden skal styres mer på resultater, om folk kommer seg ut i jobb, enn å se på hvor mange tiltak som er igangsatt.

– Det store spørsmålet er jo om tiltakene som iverksettes får folk ut i jobb i nærmiljøet, sier Hauglie.

TV 2 / NTB