Luftfarten i Sverge ble lammet da luftfartsverket fikk problemer med datakommunikasjonen torsdag. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
Luftfarten i Sverge ble lammet da luftfartsverket fikk problemer med datakommunikasjonen torsdag. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Foto: Johan Nilsson / Tt

Etterretningsekspert frykter Sverige er utsatt for hybridkrigføring etter en rekke mystiske hendelser

Sveriges regjering er i krisemøte etter en rekke mystiske hendelser har slått ut deler av landets infrastruktur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har Sverige vært utsatt for sabotasjeangrep mot flere telekommaster, kollaps hos alarmsentralen, og nå sist, torsdag ettermiddag, et mystisk radarhavari som lammet flytrafikken på flere av landets flyplasser.

Datafeil førte til at deler av luftrommet over Sverige var stengt i om lag to timer. Norwegian var et av selskapene som ble rammet og måtte innstille nærmere ti fly.

Også bookingsystemet til togselskapet SJ var på uforklarlig vis ute av drift i flere timer torsdag.

– Scenarioet stemmer overens med bildet av såkalt hybridkrigføring som har vokst fram siden Krim-operasjonen i 2014, sier Wilhelm Agrell, professor i etterretningsanalyse, til Aftonbladet.

Innenriksminister Anders Ygeman sier til Sveriges Television at det kan være alt fra guttestreker til en fremmed makt.

Nå vil både regjeringen og opposisjonspartiene granske de mange mystiske hendelsene, og regjeringen har innkalt til krisemøte om saken.

– Dersom man kommer fram til at det er en sammenheng mellom de mange hendelsene, er det naturligvis mye mer alvorlig enn om det er enkelthendelser som tilfeldigvis inntreffer samtidig. Men det er klart vi må stille oss dette spørsmålet, sier infrastrukturminister Anna Johansson til Aftonbladet.

(©NTB)