GÅR HARDT FOR SEG: Legevakten kan fortelle om mange besøk etter trampolinehopping om sommeren. Men det viktigste er at barna beveger seg, mener kiropraktor Martin Grimsrud. 
GÅR HARDT FOR SEG: Legevakten kan fortelle om mange besøk etter trampolinehopping om sommeren. Men det viktigste er at barna beveger seg, mener kiropraktor Martin Grimsrud. 

Trampolineskader til tross:         – Vi kan ikke polstre barna våre

– Satt litt på spissen: Alle barn har godt av å falle litt i blant. Men det er en del forholdsregler foreldre må ta, sier kiropraktor til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen vet helt hvor mange barn som årlig skades på trampoliner i Norge, men Bergen legevakt bekrefter at de får inn endel unge pasienter, spesielt nå i vårsesongen.

– To av tre har brukket arm, og de fleste andre har brudd i beina, sier overlege Torbjørn Hiis Bergh til TV 2.

Han sier at de fleste ulykkene skjer ved når flere barn hopper samtidig.

– Er det kompliserte brudd?

– Rundt 10 prosent må opereres, og 25 prosent må korrigeres. Men de aller fleste blir helt fungerende igjen. Han sier at skader på rygg og nakke også forekommer, men heldigvis ikke ofte.

For dårlig rapportering

Skadeforebyggende forum er en ideell medlemsorganisasjon som samarbeider med offentlig, privat og frivillig sektor. De har i år lansert «Sjekkliste for trampoline-eiere».

– Vi er veldig positive til at barn bruker trampoline. Det er utrolig viktig å utvikle balanse og mestring, det vil kunne forhindre ulykker senere i livet. Barn må ikke polstres, sier daglig leder Eva Vaagland til TV 2.

Vaagland vektlegger sikkerhet rundt trampolinen, og gode kjøreregler for barna.

Eva Jakobsen Vaagland er daglig leder for Skadeforebyggende forum.
Eva Jakobsen Vaagland er daglig leder for Skadeforebyggende forum.

– Barn er kloke. De forstår farer om de får god nok informasjon.

Vaagland viser til at at legevaktene i Norge skal rapportere inn skader, men at det gjøres i for liten grad. Det vanskeliggjør informasjonsarbeidet, siden man ikke vet hvor mange barn som skades årlig. Sverige og Danmark er langt bedre enn Norge på rapportering, og Vaagland mener at tallene nok er ganske sammenlignbare med norske forhold.

Verst for små barn

Bare i 2013 var det 7000 danske barn som søkte legehjelp etter å ha blitt skadet på trampoline.

– En britisk undersøkelse viser at 80 prosent av skadene oppstår når flere hopper sammen. Det er økt risiko for skader når de som hopper har ulik vekt. Den letteste personen har mye større risiko for å skade seg enn den som er tyngre. Et barn på ca 20 kg som hopper sammen med en voksen på ca 80 kg blir utsatt på en kraft som motsvarer et fall på 3,5 meter. Barnet kan rett og slett fly av trampolinen, sier Vaagland.

Sjekkliste for trampoline-eiere

  • Følger dere bruksanvisningen når trampolinen settes opp?
  • Har du en kantbeskyttelse rundt trampolinen din?
  • Har du et sikkerhetsnett rundt trampolinen din?
  • Hopper dere én og én av gangen?
  • Går dere over skruer og fester innimellom?
  • Pakker dere vekk trampolinen før snøen kommer?

Kilde: Risikorydding.no

Skadeforebyggende forum, som også driver nettstedet Risikorydding.no, mener det er svært uheldig at det samles inn så lite tall om antall skader i Norge.

– Det er stort sett bare tannskader som meldes inn til forsikringsselskapene. Disse tallene hjelper oss ikke mye, siden veldig mange ikke har barneforsikring, og heller ikke alle som har det aktiverer den når uhellet er ute. Dette er et hjertesukk fra oss. Norge som samfunn trenger rett og slett en bedre oversikt over skader.

– La barna slå seg litt!

Også kiropraktor Martin Grimsrud ved Din Helse i Oslo sier det er viktig at barn slår seg løs på trampoline.

– Vi må ikke bevege oss i den retningen i barneoppdragelsen at barna skal få sydd puter under armene med tilhørende kne og hjelmbeskyttelse så fort de beveger seg ut ytterdøren, sier Grimsrud til TV 2.

Han påpeker at det er viktig for barn å la barna utfolde seg fritt.

– Satt litt på spissen har alle barn godt av å falle og slå seg en gang i blant. Så lenge foreldre tar sine forholdsregler, går det helt fint å la barna hoppe på trampolinen.

Grimsrud understreker at all fysisk aktivitet potensielt kan føre til skader, og at han på ingen måte fraråder foreldre å la barna sine hoppe på trampolinen.

Kiropraktor Martin Grimsrud mener foreldre må la barn være barn, og det er ikke farlig å falle litt. 
Kiropraktor Martin Grimsrud mener foreldre må la barn være barn, og det er ikke farlig å falle litt.  Foto: Kjersti Johannessen

– Å hoppe på trampoline er en kjempefin aktivitet for utvikling av barns motorikk og kroppbeherskelse. I tillegg gir det god trening og man får vært ute i frisk luft. Sett i lys av økende fedmeproblemer og inaktivitet blant dagens unge tror jeg absolutt alle barn og unge har godt av å tilbringe mer tid utendørs – også på trampolinen!

– Hvilke forholdsregler bør de voksne ta før barna slippes løs?

– Alle må ha et nett rundt trampolinen, eller eventuelt grave den ned. for å unngå fallskader.

Unngå baller og ringer

Grimsrud sier at det ikke anbefales at barna tar med gjenstander som ringer, stenger og baller inn på trampolinen, fordi dette kan være ubehagelig å lande på, og potensielt føre til stygge ulykker. Det kan også være større sjanse for ulykker dersom trampolinen er våt.

– En gang i blant bør foreldre sjekke at polstringen er festet forsvarlig og sørge for at alle fjærer og deler er riktig montert.