Her smeller det – midt i barnetoget på 17. mai

Politiet tror det var en dynamittladning som forårsaket smellet og trykkbølgen sjokkerte barnetoget på nasjonaldagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alt virket normalt da barnetoget passerte Modum lensmannskontor i Vikersund på 17. mai.

Men plutselig: På en amatørvideo fra toget lyder plutselig flere høye smell. Folk skvetter tydelig og ser i retning av Tyrifjorden, der smellet kom fra.

– Vi har fått melding om tre kraftige smell og trykkbølger. Vi tror det er snakk om avfyring av dynamitt, men er ikke sikre, sier Siw Bakken, etterforskningsleder ved Modum lensmannskontor til Bygdeposten.

Ladningen gikk av bare noen hundre meter unna toget, melder lokalavisen.

Undersøker saken

Lensmann Inger Væråmoen ledet selv an toget. Hun var ved jernbaneundergangen, med et tog passerende på brua over og med et korps bak seg da det smalt, men hørte likevel smellene.

– En av våre tjenestemenn gikk umiddelbart i retning av smellet og oppsøkte en mann. Vi tror vedkommende mente det som en 17. mai-salutt, men personen hadde ikke søkt om dette, sier Væråmoen til TV 2.

Hun bekrefter at politiet har opprettet en såkalt undersøkelsessak.

Vedkommende som sto for smellet skal avhøres og politiet kartlegger nå om det faktisk var en dynamittladning som sjokkerte barnetoget.

– Skremmende opplevelse

Jon A. Valan filmet toget da det smalt.

– Jeg kjente at trykkbølgen traff meg i kroppen. Flere reagerte kraftig da smellet gikk av. En politimann løp mot stedet med en gang, forteller Valan til TV 2.

Lyden av smellet høres tydelig selv om korpset spiller. Ladningen gikk av på Øya, som ligger i utløpet av Tyrifjorden i Vikersund.

– Det oppleves selvfølgelig skremmende når slikt skjer i barnetoget på 17. mai, sier Valan.