35-åring tok innersvingen på Boasson Hagen i Tour of Norway

– Vi kunne samarbeidet bedre, innrømmer Sondre Holst Enger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tour of Norway direkte på TV 2 og i vårt livesenter!

Den nederlandske veteranen Pieter Weening utmanøverte feltet og vant torsdagens kongetappe i Tour of Norway.

35-åringen stakk fra front opp den siste stigningen – det såkalte Flisetjønnsskaret – i Gaustadfjellet, og holdt på luken hele veien ned til Rjukan.

Dermed overtok også Weening ledertrøyen i rittet.

De norske favorittene Edvald Boasson Hagen, Sondre Holst Enger og Odd Christian Eiking jaktet alle på Weening, men klarte ikke å hente inn forspranget.

På et tidspunkt var de bare 20 sekunder bak, men samarbeidet satt ikke som det skulle og Weenings forsprang bare økte på vei mot mål.

Til slutt vant han med 47 sekunder foran henholdsvis Holst Enger og Eiking.

Boasson Hagen ble til slutt nummer ni.

Boasson Hagen: – Alle burde kjørt bedre

Etter målgang var Boasson Hagen også kritisk til manglende hjelp fra de andre i forfølgergruppen.

– Jeg hadde troen på at det var mulig å hente ham (Weening) inn, men hele gruppen ville ikke samarbeide. Hvis vi hadde gjort det, så hadde vi nok klart det. Men alle ville ikke samarbeide, og da gikk det ikke, sier Boasson Hagen til TV 2.

– Det er ingen spesielle navn jeg vil nevne. Det var generelt lite samarbeid i hele gruppen. Alle mann burde kjørt bedre. Da kunne det gått, legger han til med et oppgitt smil.

– Samtidig hadde ikke jeg beina til gå alene heller, så det var heller ikke noe alternativ. Jeg var ikke god nok. Det ble for tøft, sier Boasson Hagen.

– Alle lå bare på hjul

Holst Enger innrømmer at de norske stjernene burde ha jobbet bedre sammen.

– Ja, vi kunne ha samarbeidet bedre. Men gjort er gjort. Jeg var ganske kokt, og det ble lurekjøring mot slutten der. Alle ville spare krefter til spurten, så det er nok derfor det ble slik, sier han til TV 2.

Det er også Eiking enig i.

– Vi kunne absolutt ha samarbeidet bedre. Det ble ikke noe særlig der, men det var heller ikke så greit å gå foran i sterk motvind med stive bein, sier han til TV 2.

– Jeg ville at vi skulle samarbeide, men alle i gruppen lå bare på hjul. Jeg er skuffet over at seieren glapp, men samtidig så er det ikke så mye vi kunne gjort annerledes, når man ser tilbake på det. Vi undervurderte nok angrepet fra Weening, men han var sterk. Han fortjente seieren, sier Eiking.

Kristoffer Skjerping - som kjører på det norske landslaget med Eiking og Holst Enger - var imidlertid ikke like enig i at nordmennene burde samarbeidet.

– Edvald er såpass mye bedre enn oss, så et samarbeid blir litt feil. Vi må heller rotte oss sammen for å slå han. Men han som var foran i dag var såpass mye bedre og fortjente seieren, sier Skjerping til TV 2.

Weening: – Trodde de skulle ta meg igjen

Etappevinneren selv var mer overrasket over at han ikke ble tatt igjen. Ikke minst fordi han hadde problemer med sykkelen på vei mot Rjukan.

– Jeg trodde at de skulle ta meg igjen. Jeg tror kjedet mitt ble litt ødelagt, så jeg var redd for å løfte meg fra setet. Men det gikk bra til slutt, sier han til TV 2 med et smil.

– Det var mye vind på vei ned og ingen bak ville jobbe for å tette luka. Jeg hadde litt flaks, men også gode bein, legger Weening fornøyd til.

35-åringen – som vant en etappe i Tour de France i 2005 og har to etappetriumfer fra Giro d'Italia – innrømmet at det avgjørende angrepet ikke var veldig kalkulert.

– Opp den siste stigningen så blåste det mye, og det var mange som bare så på hverandre. Jeg tenkte jeg bare skulle kjøre og gi ale i noen kilometer, for å se hva jeg kunne få til. Det var ingen som svarte på angrepet, så da trengte jeg bare å kjøre utforkjøringen, sier en smilende Weening.

Holst Enger: – Hadde ikke trodd dette

Mens Boasson Hagen og Eiking var skuffede karer, så var Holst Enger blidere i målområdet.

Ikke minst fordi Horten-karen maktet å henge seg på i bakkene opp Gaustadfjellet.

– Jeg er veldig fornøyd, for jeg hadde ikke forventet å klatre så bra. Eller jo, det hadde jeg. For i det siste har jeg bare spist pizza og kaker, sier Holst Enger og ler.

– Jeg og Eiking skulle kline til i dag, og jeg prøvde å kjøre litt ham i bakkene. Men så skjønte jeg at jeg klarte å komme meg over selv. Det hadde jeg ikke trodd, sier Holst Enger.

Fem mann i brudd

Det tok lang tid før dagens brudd til slutt satte seg. I starten var det flere bruddforsøk, men feltet holdt seg samlet helt over den første innlagte spurten - som Boasson Hagen vant.

Til slutt kom imidlertid fem mann seg fri: Amund Grøndahl Jansen (Joker Byggtorget), Cesare Benedetti (Bora), Matthias Krizek (Team Roth), Gert Dockx (Lotto Soudal) og Steven Lammertink (LottoNL-Jumbo).

Kvintetten hadde på det meste rundt fem minutters forsprang, men feltet hadde god kontroll på utbryterne.

Tidsdifferansen ble gradvis spist opp og med 30 kilometer igjen ble bruddet til slutt hentet inn.

På vei opp mot Flisetjønnsskaret var feltet først samlet, før det sprakk opp i flere grupper på vei mot toppen.

Da Weening til slutt gikk til angrep var restene av feltet allerede tynnet kraftig ut.

Foruten den gule ledertrøya, tok også etappevinner Weening over klatretrøya.

Sep Vanmarcke overtok poengtrøya, mens Eiking skal bære den hvite ungdomstrøya på fredagens etappe.