Terrortiltalt (46) meldte seg som selvmordsbomber fordi han ikke skjønte språket

OSLO TINGRETT (TV 2): Hevder han fikk sjokk da han plutselig var i en terrortreningsleir.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den terrortiltalte 46-åringen hevder han reiste til Syria etter å ha sett grusomhetene president Bashar al-Assad utsatte sivilbefolkningen for.

– Det treffer meg skikkelig i hjertet. Jeg ble skikkelig personlig preget av dette, sa han.

– Hva faen, hvor har jeg kommet nå?

Det var i august 2014 norskpakistaneren fra Østfold reiste til Syria, men han returnerte allerede neste måned. I retten hevdet han at han ved en feil havnet hos terrororganisasjonen Islamsk stat. Planen hans skal ha vært å tilslutte seg en av de legitime motstandsbevegelsene som kjemper mot Assad-regimet.

Etter å ha kommet seg over grensen fra Tyrkia til Syria, skilte de to tiltalte lag. Ifølge 23-åringen gikk han til andre som kommer fra Tsjetsjenia, mens 46-åringen holdt seg sammen med en pakistaner. De havnet også i forskjellige treningsgrupper.

Da 46-åringen kom frem til treningsleiren, hevder han at han fikk sjokk. Det svarte og hvite IS-flagget var hengt opp over leiren.

– Når jeg ser flagget på tårnet, så tenker jeg «hva faen, hvor har jeg kommet nå?»

Han hadde lest om IS og visste hva de sto for. I bagasjen hans var det flere kartonger med røyk, og han var redd for å bli straffet av ekstremistene for dette.

«Skal du bli selvmordsbomber?»

Østfoldmannen fortalte om en episode der de var samlet i leiren, og flere pakistanere han kjente rakk opp hånden. Da gjorde han det samme, uten at han skjønte hva de rakk opp hendene for. Han kunne ikke arabisk, og måtte ha hjelp fra tolkene for å skjønne noe. Så dunket plutselig tolken ham i ryggen.

– «Hva faen er det du driver med?» spurte tolken meg. «Skal du bli selvmordsbomber du også?» spurte tolken, fortalte han fra vitneboksen. Da sa 46-åringen at det var en misforståelse, og at han på ingen måte ønsket å sprenge seg selv i luften.

Han fortalte også at de andre som hadde meldt seg, ble glad da den lokale IS-sjefen sa at de skulle få lov til å utføre selvmordsoppdrag. 46-åringens forsvarer, Nils Christian Nordhus, fortalte etter at rettsdagen var ferdig at det hele kun var basert på en feiltakelse i en absurd situasjon.

– Det høres ut som en syk situasjon. IS er en syk organisasjon som utfører syke handlinger, sa Nordhus til TV 2.

Løy for å komme seg ut

For å komme seg ut av IS og Syria, hevder han at han fortalte en løgn om at han hadde fått en alvorlig infeksjon, og trengte behandling i Norge. Den lokale IS-lederen innvilget dette, etter mye om og men.

Påtalemyndigheten mener dette er et bevis på at 46-åringen var langt inn i IS-opplæringen, og at han ønsket å bli en del av terrorgruppen. Samtidig mener de at østfoldingen og 23-åringen sammen har inngått en avtale om å bli medlem av IS og utføre terrorhandlinger i Syria. Dette nekter 46-åringen også for.