SYKLER UTEN HJELM: Espen Johansen mener han tar færre sjanser i trafikken når han sykler uten hjelm. Foto: Margaret Stakkestad/TV 2
SYKLER UTEN HJELM: Espen Johansen mener han tar færre sjanser i trafikken når han sykler uten hjelm. Foto: Margaret Stakkestad/TV 2

Bare to av fem bruker sykkelhjelm

Det er de unge som er oftest lar sykkelhjelmen ligge, viser ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare 2 av fem nordmenn bruker alltid sykkelhjelm når de sykler. Grunnen til at folk lar hjelmen ligge varierer, men hver tiende oppgir forfengelighet som årsak til at de ikke bruker hjelm.

– Disse tallene overrasker oss. Når over 250.000 i aldersgruppen 18 til 34 år ikke bruker hjelm på grunn av forfengelighet, må noe gjøres, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Årøen er bekymret for utviklingen, spesielt fordi undersøkelsen avslører at det er de unge som er dårligst på bruk av sykkelhjelm.

Les også: Dropp hjelm og sykkeltights

Frykter større mørketall

Det er bare 27 prosent i alderen 18- 34 år som svarer at de bruker hjelm på sykkelturen. Men Trygg Trafikk frykter at tallene blant de mellom 15 og 18 år er betydelig mørkere.

Undersøkelsen er gjennomført for Trygg Trafikk og Nikita Hair. De to går sammen nå sammen i en kampanje som skal vise frisyrer som lar seg kombinere med bruk av hjelm.

Den vanligste grunnen er imidlertid at folk rett og slett ikke har sykkelhjelm – noe som gjelder nesten halvparten av de spurte.

Har undersøkt dødsulykker

I en studie gjennomført av Statens veivesen etterforsket man årsak til 71 dødsulykker på sykkel som skjedde mellom 2005 og 2012.

Av de 71 menneskelivene som gikk tapt blant alle aldre var det hele 46 som ikke brukte hjelm. Man tror 25 av disse kunne overlevd dersom de hadde brukt sykkelhjelm.

NTB/TV2