Med ett enkelt knep ble meglerkostnadene 14.000 kroner lavere

Det er høysesong for kjøp og salg av bolig, men kan man prute ned prisen på meglerkostnadene?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er høysesong for kjøp og salg av boliger i Norge, og det koster å ansette megler for å selge en bolig.

TV 2 hjelper deg forsøkte å prute på prisen – og resultatet er overraskende.

I løpet av et par dager får TV 2 hjelper deg sin reporter besøk av de fem største meglerkjedene i Norge. DnB Eiendom, Eiendomsmegler1, Privatmegleren, Aktiv og Krogsveen .

For å få et realistisk tilbud vet ikke meglerne at det er TV 2 hjelper deg som har tatt kontakt.

Skjulte kostnader

Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet er fagdirektør for bolig. Etter å ha gått gjennom alle tilbudene reagerer han på prissettingen hos de forskjellige meglerne.

– Ved første øyekast, så virker det som om Aktiv har det beste tilbudet, sier Thomas Bartholdsen til TV 2 hjelper deg.

Men når han ser nærmere på tilbudene finner han kjapt ut at sluttsummen meglerne har skrevet ikke nødvendigvis er reell.

– Aktiv har ikke tatt med eierskiftegebyr, DnB har ikke regnet inn takst i sitt tilbud, og har kun oppgitt pris for én visning, presiserer Bartholdsen.

De ulike meglerhusene tilbyr også ulike provisjonssatser, fra 1,1 til 1,5%. Derfor tar TV 2 hjelper deg utgangspunkt i en salgssum på 3.000.000 kroner for å få sammenlignbare priser.

Det viser seg da at Krogsveen er rimeligst med 76.755 kroner, etterfulgt av Aktiv og Privatmegleren som nummer tre. Eiendomsmegler1 finner vi nest nederst, mens det er DnB Eiendom som er desidert dyrest med 87.451 kroner. Den reelle sluttsummen er nesten 7000 kroner dyrere enn den DnB Eiendom oppgav i sitt tilbud.

Forbrukerrådet synes denne prissettingen er uheldig.

– Det hemmer konkurransen og det gjør det vanskelig for kunden å sammenligne og se hvilke tilbud som er best.

Kan man prute?

Men kan man prute på en megler?

– Ja, man kan prute, med et smil. Du henvender deg til megleren og sier at du synes det var høye kostnader, så du vurderer å selge selv. Så ber du de komme med et nytt tilbud der de ser på hvilke kostnader de kan redusere, forklarer Bartholdsen og forklarer videre.

Det kan være lurt å presisere at du vil ha et tilbud som inkluderer en standard markedsføringspakke med prospekter og annonse på finn.no.

Prutet prisen med én epost

TV 2 hjelper deg fikk nye tilbud fra alle meglerne etter at de sendte mail om at de vurderte å selge selv.

– Krogsveen var etter første tilbud rimeligst, og har nå slått av 7000 kroner, mens Aktiv har gitt et kutt på nesten 7.600 kroner, sier Bartholdsen.

Størst kutt er det Privatmegleren som står for – de har slått av hele 14.000 kroner til 66.180 kroner. Vi møter assisterende direktør Dag Hegerstrøm for å høre hvordan det er mulig.

Setter dere prisen kunstig høyt og håper at noen hopper på?

– Nei, jeg tror at hvis du hadde prøvd alle våre kontorer så ville du oppleve at noen diskuterer prisen ned. Men du finner også meglere hos oss som har mer enn nok å gjøre og som ikke vil diskutere rabatt, sier Hegerstrøm.

Hvorfor slo dere av hele 14.000 kroner?

– Jeg vet at kontoret satt seg ned sammen, jeg vet at de diskuterte det veldig og de fant ut at dette oppdraget ønsket de å få, så de rabatterte hele 14.000 kroner, sier Hegerstrøm.

DnB Eiendom dyrest

Mens Eiendomsmegler1 gir et priskutt på nesten 10.000 kroner, er DnB Eiendom sparsommelige.

– DnB Eiendom var klart dyrest og det er de fortsatt med en pris på 82.841 som betyr en rabatt på 4.610 kroner, sier Thomas Bartholdsen fra Forbrukerrådet.

Administrerende direktør i DnB Eiendom, Terje Halvorsen, forklarer at det handler om kvalitet.

– Vi er en kvalitetsmegler og vi har priser som vi mener er tilpasset i forhold til de tjenestene vi yter. Vi yter en såpass bra meglertjeneste og derfor mener vi at vi har en fornuftig pris i forhold til hva vi yter av service.

Dere er de eneste som ikke inkluderer takst. Er det for å gi et inntrykk av at dere er billigere enn det det er?

– Nei overhodet ikke. Det ligger utenfor og vi opplyser jo om at det må foreligge en takst og vi opplyser om prisen for taksten.

Men ønsker dere ikke at det skal kunne være enkelt å sammenligne for kundene deres?

– Jo vi ønsker at det skal være enkelt å sammenligne og vi ønsker å være forbrukervennlige. Vi kommer til å se på hele oppsettet slik at det blir mer forståelig for forbrukerne og at det skal bli lettere å sammenligne våre priser med våre konkurrenter, avslutter Halvorsen.

Resultatet oppsummert

Etter TV 2 hjelper deg sin test viser det seg altså at du får størst priskutt hos Privatmegleren og minst hos DnB Eiendom.

Resultatet etter testen. TV 2 hjelper deg
Resultatet etter testen. TV 2 hjelper deg