KLAR: Jørn Andersen tar over Nord-Koreas landslag. Foto: joern-andersen.com
KLAR: Jørn Andersen tar over Nord-Koreas landslag. Foto: joern-andersen.com

Andersen bekrefter: – Tar over Nord-Korea

Jørn Andersen har signert en ettårsavtale med Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jørn Andersen bekrefter på sin egen hjemmeside at han overtar som landslagstrener for Nord-Koreas fotballag.

Det er NRK som videreformidler nyheten fra 53-åringens blogg.

– Kjære fotballvenner. Det gleder meg å kunne fortelle dere at jeg etter fire måneder med intensiv utveksling, er blitt ny sjef for det nordkoreanske landslaget. Jeg har fått jobben i konkurranse med kolleger fra Frankrike, Spania, Italia og Belgia, skriver Andersen.

– Skal bygge slagkraftig lag til 2019

Han har i første omgang underskrevet en ettårskontrakt, men avtalen kan bli forlenget.

Mannen som blant annet har spilt for Vålerenga og Fredrikstad i Norge, skriver videre på nettsiden at han tok jobben etter å ha blitt overbevist om framtidsplanene for Nord-Koreas lag.

– I slutten av mars tapte Nord-Korea overraskende og skuffende kampen om VM-plass for Filippinene. Etter dette bestemte de seg for å bygge et slagkraftig lag mot asiamesterskapet 2019 i De forente arabiske emirater, og på lang sikt mot VM i Qatar i 2022, skriver han i teksten publisert på egen hjemmeside.

Andersen skal ha vært i Nord-Korea den siste tiden for å formalisere avtalen. I forrige uke ble det rapportert at den tidligere fotballspilleren skulle være klar.

– Spesiell oppgave å ta på seg

Nyheten ble i forrige uke mottatt med skepsis.

– Det første jeg tenkte var at det ikke kunne være sant. Det er en veldig spesiell oppgave å ta på seg. Problemet med Nord-Korea er at man ikke jobber for et fotballforbund. Man jobber for et totalitært regime. Man blir aktiv i propaganda-apparatet til regimet og blir betalt direkte av regimet. Dette er skitne penger, sa Bård Larsen i Civita til TV 2 i forrige uke og la til:

– Hvis Andersen hadde reflektert ordentlig over det ville han sagt nei til jobben. Det er veldig oppsiktsvekkende. Jeg snakket med en nordkoreaner som bor i Sør-Korea. Han sa at han var ganske sjokkert over at en europeer tok jobben. Jeg synes dette er dypt problematisk, både politisk og moralsk, forklarte Larsen.

TV 2s utenriksreporter Bent Skjærstad har vært i Nord-Korea ved en rekke anledninger. Han fortalte i forrige uke at VM-nedturen ble presentert som en suksess. Skjærstad påpeker at fotball er en populær sport i landet og at Andersen kan bli en populær mann om han gjør det bra.

– I etterkant av VM-kampene i 2010 ble det presentert resultater som ikke var sanne. Forventningene er store. Det som er litt spesielt for Jørn Andersen er at han må forholde seg til lederskapet i Nord-Korea, noe nok mange vil reagere på. Mange vil lure på om det er etisk rett å gjøre, fortalte Skjærstad. (©NTB/TV 2)