God morgen Norge- Wenches ukesmeny

SKAFFERIET: På Helgøya i Mjøsa driver Charlotte Sveinsen gårdsbutikken "Skafferiet". Der tok Wenche i bruk de lokale "ureiste" råvarene. Foto: TV 2 
SKAFFERIET: På Helgøya i Mjøsa driver Charlotte Sveinsen gårdsbutikken "Skafferiet". Der tok Wenche i bruk de lokale "ureiste" råvarene. Foto: TV 2 
Se innslagene og la deg inspirere av Wenche Andersens oppskrifter!

MANDAG: Den perfekte dagen derpå maten - en sunn og enkel bondeomelett

Dette trenger du:

•Olje eller smør til steking

•4-5 poteter (kokte eller rå)

•rester av spekemat, pølser, bacon eller soltørkede tomater i olje

•salt

•2 løk

•½ purre

•1 paprika

•Ev 1-2 fedd hvitløk

•Ev ½ rød chili

•6 egg

•6 ss vann

•salt

•timian eller oregano


Slik gjør du:

Rens og skjær poteter i tynne skiver og grønnsaker i biter/ terninger.

Stek/ surr alt i olje/ smør ved middels varme for rå poteter.

Dryss på salt og krydder.

Visp sammen egg og vann og litt salt og hell blandingen over i pannen.

Senk varmen, dekk pannen med lokk og stek videre i 6-8 min på platen eller ved 150 oC i varmluft i stekeovn i 10-15 min uten lokk.

Server med et dryss friske urter, salat, ev restemat eller brød.

Tips: brødet kan skjæres i terninger og stekes i olje og drysses over omeletten ved servering.





TIRSDAG: Top Chef-vinnerens suverene sellerirotsuppe

Reneès sellerisuppe

Slik gjør du:

Legg 2 stk hele selleri med skall i et ildfast fat.

Stek/bak i stekeovn ved 180 grader i 1 1/2 - 2 timer, til sellerien er mør helt igjennom. Bruk en tynn spiss kniv/grillpinne for å sjekke.

Del den bakte sellerien i to, bruk en skje og skuff/skrap ut den møre sellerimassen.

Bruk en blender og kjør sellerimassen sammen med like deler melk og fløte til en glatt suppe.

Begynn med litt melk og fløte, og spe til en fyldig suppe.

Smak til med litt salt, kajennepepper og saft av sitron.

Ved servering, anrett med syltet sellerirot, se egen oppskrift!

Legg over stangselleri høvlet i tynne strimler (lagt i isvann for å få dem ekstra sprø), lett stekte solsikkekjerner, brødkrutonger, potetchips og urteolje.

Urteolje:

Olje kjørt glatt med frisk gressløk, persille eller andre friske urter.

Syltet selleri:

Kok opp 2 dl eplecidereddik og 2 dl sukker.

Tilsett 4-5 dl selleri i små terninger.

Kok opp og la trekke i 3-4 min.

Avkjøl.




ONSDAG: Thaiinspirert biffsalat

Biff på grønnsakseng

Biffsalaten er glutenfri, melkefri, mager og sunn.
Passer godt til en diabetes meny, se i oppskrift!

Dette trenger du:

•500–600 g mørnet ytre eller indrefilet av storfe eller kalv

•Salt og pepper

•olje + smør til steking

•friske urter, for eksempel 1 kvist estragon eller koriander

•1-2 fedd hvitløk

Salat:

•ca 1 dl linfrø

•5 ss vann

•¼ ts salt

•1 pk friske sukkererter, ca 150 g

•1 rødløk

•1-2 paprika i forskjellige farger

•1/2 slangeagurk

•8-10 Cherrytomater

•1 pakke choy eller 1/4 kinakål

Dressing:

•1/2 -1 finhakket rød chili

•1-2 ts finhakket frisk ingefær

•4 ss saft fra lime

•4 ss nam- pla (fiskesaus)

•4 ss soyasaus (glutenfri)

•1-2 ts sukker eller 1-2 ss sweet chilisaus (diabetes; bruk feks. litt stevia eller sukrin)

•Rikelig med frisk koriander og 8-10 mynteblader


Slik gjør du:

La kjøttet ligge i romtemperatur, ca.1 time før steking.

Varm stekeovnen til 150 grader.

Varm olje i en stekepanne, smelt smør i pannen og legg i fileten.

Dryss over salt og pepper, og legg i friske urter og hvitløk.

Brun kjøttet raskt på alle sider.

Legg over i ildfast fat, legg urtene over kjøttet og øs med stekesjyen.

Stikk inn et steketermometer og stek til termometeret viser 56 grader.

Ta ut kjøttet og avkjøl minst 30 min. før det skjæres opp.

Dressing:

Rør sammen alle ingrediensene og la dressingen stå å trekke minst 15-20 min.

Salat:

Tørrstek linfrø i panne til den er gylden.

Kok opp vann og salt, legg sukkererter og la trekke i 1-2 min.

Avkjøl i iskaldt vann.

Skjær løk i tynne båter og legg i iskaldt vann for å få den sprø.

Del resten av grønnsaken i biter og legg i en salatbolle.

Tilsett godt avrent løk og sukkererter.

Vend inn dressingen.

Legg salaten på et serveringsfat eller porsjonstallerkener.

Dryss over sesam frø og legg over tynne skiver av kjøttet .

Skjær kjøttet i skiver og anrett på toppen av salaten.


TORSDAG: Grove brød-blingser med waldorfsalat og kalkun

Til 4 personer

Dette trenger du:

•4 skiver grovt brød

•smør

•2 syrlige epler

•2 ringer ananas

•2-3 stilker stilkselleri

•Ca. 100 g blå druer

•12-14 valnøtter

•1 1/2 dl kremfløte

•1 1/2 dl majones

•saften av 1/2 sitron

•1-2 ts sukker

•Stekt kalkun i tynne stimler eller røkt kalkunpålegg i tynne strimler

Slik gjør du:

Smør den ene siden av brødskivene med smør og stek med smørsiden ned i stekepannen. (Evt. sløyf smøret, rist skivene i en brødrister og smør evt. med litt smør etter risting.)

Skjær epler, ananas og stilkselleri i terninger.

Del druene i to og ta ut steinene.

Grovhakk valnøttene, hold av noen hele til pynt.

Pisk kremfløten myk, bland inn majones og smak til med sitronsaft og sukker.

Bland alt lett sammen.

Kalkun kan vendes inn i salaten eller legges over på toppen av salaten.

Pynt med druer og valnøtter.




FREDAG: Grillet tørrfisk med asparges, nykål og urtemajones


Oppskrift av Bodøs jubileumskokk, Rasmus J. Skoglund.

Dette trenger du:

•4 stk a 150 g ferdig utvannet tørrfiskstykker

•8 stk asparges hvit/grønn

•6 stk broccolini

•1 stk nykål

•6 stk vårløk

•10 små nypoteter

•½ sjallotløk

•hvitvinseddik

•olivenolje

Slik gjør du:

Finkutt sjalottløken, tilsett 1 ss hvitvinseddik og 2 ss solsikkeolje.

Kok potetene i godt saltet vann med litt smør.

Samme vannet brukes til kålen ved servering.

Skrell aspargesen og del nykålen i båter.

Legg fisk, kål, asparges, vårløk og broccolini rett på grillen.

Alt grilles godt, aspargesen og nykålen kan være ganske svarte.

Legg kålen i potetvannet i 3-4 minutter.

Vend alle de ferdiggrillede grønnsakene i vinnaigrette rett før servering.

Legg opp med kål og poteter i bunnen av tallerken.

Legg så opp fisk og resten av grønnsakene på toppen.

Majonesen serveres i en skål ved siden av.

Purre og persilleolje

Dette trenger du:

•50 g persille

•100 g purreløk

•2 dl solsikkeolje.

Slik gjør du:

Varm opp oljen til ca. 75 grader, og kjør i blenderen med purre og persille i 10 min.

Sil og avkjøl

Persille og purreløksmajones

Dette trenger du:

•1 helt egg

•1 eggeplomme

•1 ts dijonsennep

•1 ts hvitvinseddik

•2 dl purre/persilleolje

•salt

•sitron

Slik gjør du:

Kjør sammen egg, sennep og eddik med stavmixer.

Spe sakte inn oljen.

Smak til med sitron og salt.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook