Derfor mener ekspertene at du ikke kan stole på solfaktor

TV 2 hjelper deg har testet solkrem. Se resultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Solkrem-sesongen nærmer seg, og i den forbindelse har TV 2 hjelper deg testet om solfaktoren-tallene er til å stole på.

Faktor 15 skal være bra nok for de fleste tilfeller i Norge, men en solkrem merket med faktor 15 gir deg ikke nødvendigvis den beskyttelsen du tror.

Faktor 15-solkrem ga langt mindre beskyttelse

Testen TV 2 Hjelper deg har gjennomført viser at en Nivea-solkrem merket med faktor 15 i realiteten gav en beskyttelse på mellom faktor 3 til 7,5.

Testpersonene smurte i tillegg to lag på det ene området på huden som ble testet, men dette hadde enten ingen eller minimal effekt.

– Vårt generelle råd er å bruke minst faktor 15 i Norge, men det spørs nok om man ikke burde anbefale faktor 30, fordi det vil tilsvare faktor 15 slik vi bruker solkremer, sier Per Helsing, overlege ved hudpoliklinikken ved Oslo Universitetssykehus til TV 2.

Sammen med kollega Joar Austad har han vært med å gjennomføre testen. Han er derimot ikke overrasket over at solkremen fikk faktor tre til sju da den var på huden.

– Det er som forventet. Det er gjort tilsvarende tester med andre solkremer og de har vist noe av det samme, at det er en halvpart til en kvartpart av det som står på kremen som er gjeldende, sier Helsing.

Slik ble testen gjennomført

Ettersom alle har forskjellig toleranse for sol og forskjellig underlag, ble faktoren beregnet ut ifra hvor lett man blir solbrent uten solkrem i forhold til med.

Anbefaler høy faktor: Overlege Per Helsing mener folk bør vurdere å bruke solfaktor 30 dersom de ikke smører seg med tjukke lag solkrem. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2
Anbefaler høy faktor: Overlege Per Helsing mener folk bør vurdere å bruke solfaktor 30 dersom de ikke smører seg med tjukke lag solkrem. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2

Til sammen ble solkremen testet på ni personer. Alle testpersonene smurte seg med Nivea Sun moisturising sun spray med faktor 15, som er vannfast.

For å se om mengden solkrem hadde innvirkning på beskyttelsen smurte alle høyre arm én gang og venstre arm to ganger. Dette ble gjort med en halvtimes mellomrom, så kremen fikk tid til å trekke inn i huden.

Deretter ventet alle en time, før de ble behandlet med en MED-lampe som sender ut UVB-stråler.

Overlegene som gjennomførte testet utsatte begge armer for UVB-stråling tilsvarende en halv sommerdag i Oslo. I tillegg målte de hvor mye sol huden til hver enkelt person tålte uten solkrem, slik at de kunne ta høyde for at testpersonene hadde forskjellig hudtype og underlag.

24 timer etter behandlingen kom alle tilbake og det ble lest av hvor høye rødmedoser hver enkelt reagerte på. Utifra reaksjonene både med og uten solkrem, kunne legene regne seg fram til hvor høy faktor solkremen hadde på hver enkelt person.

Syns det er villedende

BLE UTSATT FOR STRÅLING: Under solfaktor-testingen ble ni personer utsatt for UVB-stråling. Her er en av deltakerne avbildet med Joar Austad. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2
BLE UTSATT FOR STRÅLING: Under solfaktor-testingen ble ni personer utsatt for UVB-stråling. Her er en av deltakerne avbildet med Joar Austad. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2

Grunnen til avviket tror Helsing er hvordan solkrem testes ifølge regelverket i EU, fordi det brukes mye mer solkrem i testsituasjonen enn man gjør i en normalsituasjon.

Dermed blir solkremlaget tynnere og gir lavere beskyttelse.

– Jeg syns det er villedende. Fordi man har en testsituasjon som ikke er overførbar til hvordan folk bruker kremer. Man burde kanskje gå vekk fra hele faktorsystemet og innføre lavfaktor, middelsfaktor og høyfaktor.

Landslagsspiller reagerer: – Skremmende

Også flere av testpersonene reagerer på resultatet. En av dem er landslagspiller på Norges sandvolleyball-lag, Daniel Bergerud. Han er svært opptatt av å beskytte huden mot solen når han spiller:

– Det var jo ikke det jeg trodde da jeg smurte det på. Det er jo ikke det det står. Det er skremmende at det er mye lavere enn det de lover, sier han.

Han får støtte av lagkamerat Lars Retterholt. Han er spesielt overrasket over at det ikke hjalp å smøre to ganger.

– Jeg syns de fører forbrukerne litt bak lyset. Da burde det stå veldig tydelig på flaska at man bør bruke ekstremt høye doser for å få faktor 15, sier Retterholt.

Mener mange bruker for lite solkrem

SKREMT: Daniel Bergerud, som spiller på det norske landslaget i volleyball, er skremt over testresultatene. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2
SKREMT: Daniel Bergerud, som spiller på det norske landslaget i volleyball, er skremt over testresultatene. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2

Nivea skriver i en e-post at de må forholde seg til EUs normer og standarder for faktormåling. De har testet solkremen hos uavhengige testinstitusjoner og målt den til å ha en faktor på over 16.

De hevder imidlertid at mange bruker for lite solkrem, og at dette påvirker beskyttelsen.

«Vi er imidlertid klar over at mange ikke smører seg med riktig mengde solkrem i forhold til det som er anbefalt, og jobber proaktivt for å utdanne forbrukerne.»

De viser til at det bakpå solkremflasken står:

«påfør generøst før og under soling. For lite solkrem gir minsket beskyttelse».

Tre dager på én flaske

I tillegg henviser de til sine nettsider hvor de blant annet skriver at en gjennomsnittlig, voksen person skal bruke 30ml solkrem på en kroppspåføring for å oppnå effektiv beskyttelse.

Det vil si at om du smører deg to ganger om dagen, holder en solkremflaske på 200ml i tre dager.

Nivea påpeker imidlertid at man selvfølgelig kan sette spørsmålstegn ved den offisielle testmetoden.

– Liten forskjell på faktor 15 og 30

I utgangspunktet skal faktor 15 beskytte bra nok for de fleste tilfeller i Norge, forteller Helsing.

- Du kan være 15 ganger så lenge i sola, hvis solstrålen hadde vært jevn hele døgnet. Men det er jo den ikke. Så dette går på doser. En faktor sier noe om et forhold mellom den dosen som gir deg rødme med krem, i forhold til uten krem, sier han.

Han forteller at forskjellen på faktor 15 og 30 i utgangspunktet er svært liten. Med en solkrem med faktor 15 vil 93 prosent av UVB-strålene absorbert eller blokkert. De siste åtte prosentene er som regel bare viktig hvis du har svært følsom hud, eller befinner deg nærmere solen, som f.eks. nærme ekvator eller ved 2000 meters høyde.

– Men det er jo hvis faktor 15 er faktor 15, avslutter han.

Se TV 2 hjelper deg torsdag klokken 20.30 på TV 2.