BOMBEBILDER: Disse bildene ble funnet på et minnekort hjemme hos tiltalte. Han hevder det ikke var noen grunn til at han tok bildene. 
BOMBEBILDER: Disse bildene ble funnet på et minnekort hjemme hos tiltalte. Han hevder det ikke var noen grunn til at han tok bildene. 

Terrortiltalt kom til Norge med bilder av IS-bomber

OSLO TINGRETT (TV 2): Den terrortiltalte mannen kom hjem med en rekke bilder og videoer fra IS´ treningsleire.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

23-åringen ble torsdag spurt av politiadvokat Per Niklas Hafsmoe om flere bilder og videoer som er funnet på et minnekort han hadde. Blant annet var det et bilde 23-åringen hadde tatt av seg selv som vekket oppsikt.

– Hvorfor tatt bilde av deg selv med en bombe i hånden?

– Første gang jeg ser noe lignende. Det hadde jeg ikke sett før, svarte 23-åringen.

Ellers ga han ingen utfyllende forklaring på hvorfor han hadde tatt bilde av sprengstoffet det er teipet fast små metallkuler og ledinger på.

Møtte fremmedkrigerkameraten

Bildet er tatt i den IS-kontrollerte byen Manbijj, der 23-åringen var i en del av sitt Syria-opphold. Han møtte også den norske fremmedkrigeren Abu Aluevitsj Edelbijev i Manbijj. Edelbijev ble senere drept i Syria, mens han kriget for terrororganisasjonen. Tiltalte forklarte at dette påvirket ham til å ville reise fra det borgerkrigsherjede landet, fordi han følte seg alene etter at kameraten var drept.

Hafsmoe ville også vite hvorfor det var flere våpenbilder på minnekortet. 23-åringen fortalte i retten at det ikke var hans våpen, men innrømmet at han hadde tatt bildet.

– Alle tar bilde med våpen der, det er helt naturlig. Det er bare for å vise.

– For å opprettholde fasaden

Han bekreftet også at han visste at IS var en terrororganisasjon før han reiste til Syria i 2014. Da han kom tilbake ville han holde Syria-reisen skjult for alle, av frykt for at familien i Tsjetsjenia skulle få problemer hvis det ble kjent at han hadde vært med i terrororganisasjonen.

23-åringen hevdet også at han ville bryte kontakten med IS-medlemmer etter at han kom tilbake til Norge, men fortsatte likevel å ha chatte med flere IS-medlemmer i Syria. Da Hafsmoe spurte ham om dette, svarte han at han ikke ville virke som en desertør.

– Det er for å opprettholde fasaden, svarte 23-åringen på spørsmål om en av disse meldingene.

Påtalemyndigheten mener derimot at han hadde planer om å reise tilbake til IS-kontrollerte områder i Syria og tilslutte seg terrorgruppen på nytt. Aktor Fredrik Ranke fortalte til TV 2 i pausen at de mener han fortsatt sympatiserer med terrorgruppen.

I tillegg var det en frykt for at han hadde fått i oppdrag fra IS å utføre et terrorangrep i Norge. Det ble derfor iverksatt en hemmelig og omfattende spaningsaksjon mot mannen. Det er senere ikke funnet beviser for at dette stemmer.

23-åringen erkjente i går at han hadde vært med i terrorgruppen IS, men ikke å ha inngått terrorforbund med den medtiltalte 46-åringen. Sistnevnte nekter straffskyld på alle punkter.

AK47: Tiltalte har også sendt dette bildet på sosiale medier, og vedgikk i retten at det var han som hadde tatt det. 
AK47: Tiltalte har også sendt dette bildet på sosiale medier, og vedgikk i retten at det var han som hadde tatt det.