Norsk eks-pilot: – Dette er trolig terror

– Det første som slår meg er at dette er en terrorhandling, sier den pensjonerte norske piloten Per Gram.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Greske myndigheter etterforsker det flere øyenvitner har sett, nemlig en ildkule på himmelen over øyen Karpathos.

Myndighetene bekrefter, ifølge AP, at flyet har styrtet i havet. Letingen dreier seg nå om å finne vrakrester der flyet forsvant fra radaren, litt sør for området mellom Kreta og Kypros.

Flere skip og fly søker i området.

Få siste nytt om saken i vårt livesenter.

– Sannsynligvis terror

– Det første som slår meg er at dette sannsynligvis er en terrorhandling , sier den pensjonerte piloten Per Gram, til TV 2.

– Når et fly forsvinner fra radaren på en slik plutselig måte, og pilotene ikke får muligheten til å varsle lufttrafikktjenesten, da tenker jeg umiddelbart på hendelsen over Sinai-ørkenen i oktober, sier Gram.

31. oktober i fjor eksploderte et russisk passasjerfly med 224 mennesker om bord over Sinai-ørkenen i Egypt. To ansatte ved flyplassen i Sharm el-Sheikh ble pågrepet for å ha hjulpet terroristene.

Den tidligere sjefen for den franske havarikommisjonen, Jean-Paul Troadec, tror også at flyets forsvinning mest sannsynlig skyldes terror.

Troadec sier, ifølge The Sun, at mangelen på signaler fra cockpit tyder på at det har vært en «brutal hendelse».

Fokus på Charles De Gaulle

Sikkerheten ved den franske hovedflyplassen Charles De Gaulle regnes for å være god. Likevel tror Per Gram det jobbes intenst med å finne ut hva som skjedde på flyplassen før avgang.

– Det kommer til å være en gjennomgang av bakkemannskap og andre, slik flyplassansatte kom i fokus etter Sinai-hendelsen, sier Gram.

– Hvordan jobbes det for å gå opp alle sporene?

– Det er et jo et puslespill, men videovervåking gjennomgås. Det var jo mørkt da flyet tok av fra Paris, det kan gjøre det vanskeligere, sier Gram.

– Eksplosiver

Han tror det er usannsynlig at det vil være overlevende etter en hendelse som dette.

– I og med at dette tyder på en terrorhandling, kan flyet ha oppløst seg i luften. Hvis det ikke skjer, er trolig flyet ikke manøvreringsdyktig og da har det sannsynligvis har gått rett i havet, sier Gram.

Han tror det mest sannsynlige er at flyet har hatt eksplosiver om bord.

EgyptAir-flyet som styrtet, holdt en høyde på 37.000 fot. Det er svært uvanlig at fly styrter i den høyden, mener lederen i Norsk Flygerforbund.

– Når et fly er i den marsjhøyden, så bringer det mange spørsmål. Det er en rolig fase av flygingen som ikke bringer mange utfordringer. Den kritiske fasen er avgang og landing, sier Jo Bjørn Skatval til NTB torsdag.

Til TV 2 sier Skatval at han ikke ønsker å spekulere i årsaken til styrten.

– Enn så lenge er dette en redningsaksjon der man håper å finne personer i live. Det viktigste er å finne hvor flyet er. Foreløpig er det for tidlig å spekulere i årsaken til dette, sier han.

Nødsignal

Ahmed Abdel, en av topplederne i EgyptAir, sier ifølge CNN at det ikke ble sendt ut nødmeldinger fra flyet før det forsvant.

Et nødsignal ble imidlertid registrert klokken 04.26, altså rundt to timer etter at flyet styrtet. Internasjonale medier spekulerer i at dette kan ha vært et signal fra en nødpeilesender.

Abdel avviser imidlertid dette, og sier til CNN at nødmeldingen ikke kan ha kommet fra flyet.

– Vi har tett dialog med egyptiske myndigheter, både militære og sivile, sier den franske statsministeren Manuel Valls til RTL.

– På dette tidspunktet har vi ingen teori om hva som er årsak til forsvinningen, sier Valls.

66 mennesker om bord

Flyselskapet Egyptair melder at 66 mennesker var om bord i det savnede passasjerflyet. Av dem er 56 passasjerer og ti besetningsmedlemmer.

Tre av passasjerene var barn, og to av dem var spedbarn.

Rute MS804 tok av fra den internasjonale hovedflyplassen Charles de Gaulle utenfor Paris klokken 23.09 onsdag kveld med kurs for den egyptiske hovedstaden.