TV 2 får bekreftet at kenyanske utøvere er dopingtatt etter Beijing-OL i 2008.
TV 2 får bekreftet at kenyanske utøvere er dopingtatt etter Beijing-OL i 2008. Foto: Tobias Röstlund

Kenyansk friidrett blant positive OL-prøver

- Bør vurdere å utestenge Kenya fra Rio.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17. mai offentliggjorde IOC at de har re-testet dopingprøver fra OL i Beijing i 2008 med nye metoder. Resultatet ble 31 positive prøver fordelt på seks ulike idretter og tolv nasjoner. Det har til nå vært ukjent hvilke idretter og nasjoner det er snakk om, men TV 2 har troverdige opplysninger om at kenyansk friidrett er blant synderne. Det overrasker ikke Norges største friidrettsstjerne.

– Jeg blir ikke overrasket over noe som helst egentlig. For jeg vet at det er mange som er villige til å gjøre mye for å prestere, ta medaljer og vinne, sier Henrik Ingebrigtsen til TV 2.

Ingebrigtsen var 17 år i 2008 og deltok ikke i Beijing-OL. Men fire år senere tok han 5. plass i sommerlekene i London. IOC re-tester akkurat nå prøver også fra London, og har varslet nye dopingavsløringer fra 2012 kommende uke. Ingebrigtsen er forberedt på alt.

– Risikoen er der alltid for at noen foran meg blir tatt. Og hvis to av blir tatt så har jeg blitt snytt for en pallplass. Det er ikke det samme å få medaljen i posten. At de rensker opp i resultatlistene i ettertid er fint nok det, men det å stå på seierspallen og se flagget bli heist, er noe helt annet, sier Ingebrigtsen.

Russland er per dags dato utestengt fra friidrettsbanen internasjonalt, og i midten av juni blir det klart om karantenen vil vare også under OL i Rio i august. Norges Friidrettspresident Tore Hordnes mener Kenya bør straffes på lik linje dersom tester fra 2008 og 2012 viser en klar dopingtrend.

– Hvis dette er graverende og alvorlig, så synes jeg absolutt at IAAF (det internasjonale friidrettsforbundet, journ. anm.) bør vurdere å utestenge Kenya fra OL, sier Hordnes.

PS: IOC-medlem Gerhard Heiberg ønsker ikke å kommentere TV 2s opplysninger om at kenyansk friidrett er blant de 31 dopingsynderne fra Beijing-OL.