Sevilla rystet Liverpool og vant Europaligaen for tredje år på rad

En fantastisk snuoperasjon sikret Sevilla en overbevisende seier mot Liverpool i Europaligafinalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool – Sevilla 1-3 (1-0):

Daniel Sturridge sendte Liverpool i ledelsen med en verdensklassescoring før hvilen. Men etter pause var det bare et lag på banen i Basel.

Se Sevillas snuoperasjon mot Liverpool i videovinduet øverst (video med tillatelse fra MAX)

Sevilla fikk omtrent gjøre som de ville og snudde kampen til 3-1-seier takket være en fulltreffer fra toppscorer Kevin Gameiro og to mål av kaptein Coke.

– Vi er helt knust over å ha tapt denne kampen. Det er en dobbelt-smell for oss, fordi nå får vi ikke spille i Europa neste sesong. Nå må vi bare lære av dette og stå sammen og reise oss igjen, sa en sønderknust Liverpool-kaptein James Milner til BT Sport etter kampslutt.

– Vi var klar for kampen, og de rette tingene ble sagt i garderoben i pausen. Linjemannen hadde flagget oppe på Sevillas tredje scoring, men tapet hadde ingenting med dommeren å gjøre. Det var bare oss. Vi klarte ikke å gjøre det vi måtte. Før kampen tenkte vi ikke på å komme til Mesterligaen, vi ville vinne troféet. Tidligere har vi vist karakter i denne turneringen, men ikveld så klarte vi ikke det, sukket en dypt skuffet og preget Milner.

Klopp: – Dette er mitt ansvar
Etter en stund snakket Liverpools manager Jürgen Klopp også med BT Sport.

– Vi må ta lærdom av denne erfaringen. Etter pause så mistet spillerne troen. Det er mitt ansvar. Jeg nekter å kritisere mine egne spillere, sa tyskeren.

– Jeg forventet at spillerne skulle ha troen. Men vi var ikke på det nivået vi ønsket. Nå er det min jobb å lære spillerne å ikke kjenne på presset så mye fremover, mente Klopp.

Sevilla har nå vunnet Europaligaen tre år på rad, mens Liverpools karismatiske manager Jürgen Klopp må tåle å ha tapt sine fem siste cupfinaler som trener.

– Vi har vunnet tre år på rad og nå tilhører denne sesongen oss. Liverpool spilte en god førsteomgang, men i pausen sa treneren vår til oss at vi måtte beholde troen. Og det var akkurat det vi gjorde. At vi scoret rett etter pause hjalp oss, og Liverpool skapte ingenting i andre omgang. Neste sesong skal vi spille i Mesterligaen og det blir en ny utfordring for oss. Men nå er det tid for å feire, sa Sevillas forsvarsspiller Daniel Carrico.

Det er femte gang siden 2006 at Sevilla går til topps i Europas nest gjeveste klubbturnering.

Seieren betyr at Sevilla sikret automatisk plass i Mesterligaen neste sesong, mens Liverpool må belage seg på en sesong uten Europacupspill.

– Liverpool-spillerne var helt ute av det i andre omgang. Jeg skulle ønske at fansen fikk et håp, men Sevilla var nærmere å score fire og fem enn det Liverpool var redusering, konstaterte BBC-ekspert og tidligere Liverpool-spiller Mark Lawrenson.

Rystet Liverpool med mektig snuoperasjon etter hvilen
Publikum på stadion i Basel hadde omtrent ikke fått satt seg ned på setene etter pausen før Sevilla utlignet.

Omtrent rett fra avspark i andre omgang fikk Sevilla spille enkelt gjennom et tafatt Liverpool-forsvar, og toppscorer Kevin Gameiro kunne lett sette inn 1-1-scoringen.

Scoringen, som kom kun 16 sekunder etter sidebyttet, var Gameiros åttende fulltreffer hittil i Europaligaen denne sesongen.

Sevilla fortsatte stormløpet mot Liverpools forsvar og dominerte banespillet fullstendig i åpningsminuttene av omgangen.

I det 64. minutt avsluttet kaptein Coke et vakkert angrep og sendte Sevilla fortjent opp i 2-1-ledelse.

Seks minutter senere fikk Coke inn nok en scoring. Linjemannen vinket for offside, men dommer Jonas Eriksson godkjente til slutt målet og Sevilla økte ledelsen til 3-1. Til tross for heftige protester fra Liverpool-spillerne, viste TV-bildene at dommer Eriksson gjorde rett da han overstyrte linjemannen og godkjente spanjolenes mål.

– Liverpool snytt for straffespark
Det ble en aggressiv start på kampen med en rekke tøffe og harde dueller. Dommer Jonas Eriksson fra Sverige fikk sitt å stri med for å roe ned to heltente lag.

Liverpool fikk kampens første store sjanse. Daniel Sturridges heading etter innlegget fra Nathaniel Clyne ble reddet på streken av Sevillas Mariano etter ti minutters spill.

Like etter følte seg snytt for straffespark da TV-bildene viste at Daniel Carrico handset innenfor Sevillas 16-meter.

– Det var en soleklar hands. Og det sier jeg ikke på grunn av min bakgrunn som Liverpool-spiller. Hadde det skjedd i den andre enden av banen, med Sevilla, så ville det vært et like klart straffespark, sa den tidligere Liverpool-spilleren Mark Lawrenson om episoden til BBC Radio 5 live.

Sturridge med verdensklasse-scoring
Etter en halvtimes spill viste Sevillas Kevin Gameiro seg frem. På spektakulært vis brassesparket angriperen med sju mål hittil i Europaligaen ballen like utenfor mål.

Fem minutter senere viste Liverpools stjernespiss Daniel Sturridge seg frem på enda mer spektakulært vis.

Angriperen leverte han en avslutning i ypperste verdensklasse da han skrudde ballen forbi Sevillas keeper David Soria med utsiden av foten og sendte Liverpool i ledelsen.

– Det var en scoring i verdensklasse. Rett og slett helt fantastisk. Sturridge er en matchvinner og kanskje den eneste spilleren på banen i dag som kunne scoret på en slik måte, konstaterte BBC-ekspert Mark Lawrenson.

Liverpool fikk like etter et mål annullert da Lovrens heading i mål ble avblåst for offside. Klopps menn gikk dermed til pause med 1-0-ledelse.

Slik startet lagene:

Liverpools karismatiske manager Jürgen Klopp valgte å bytte ut hele den reservepregede startoppstillingen som spilte den siste ligakampen mot West Brom (1-1) til finalen i Basel.

Tyskeren satset på en identisk startellever som slo Villarreal 3-0 i den siste Europa League-semifinalen og sikret avansement.

Finalen var Liverpools 12. i UEFA sine to gjeveste europacuper.

– Klopp har betydd enormt for klubben. Han har ikke bare løftet spillerne frem i lyset, men også fansen og hele byen Liverpool. Han er karismatisk og får deg til å smile når du ser på intervjuene med ham. Jürgen Klopp er en manager alle vil spille for, sa Liverpool-legenden Steven Gerrard til før kampen BT Sport.

Liverpool (4-2-3-1): Mignolet - Clyne, Touré, Lovren, Moreno - Can, Milner - Lallana, Firmino, Coutinho - Sturridge

Benken: Ward, Benteke, Henderson, Lucas, Allen, Origi, Skrtel

Sevilla (4-2-3-1): David Soria - Mariano, Rami, Carrico, Escudero - N'Zonzi, Krychowiak - Coke, Banega, Vitolo - Gameiro

Benken: Sergio, Kolodziecziak, Iborra, Cristóforo, Pareja, Konoplyanka, Llorente

Dommer: Jonas Eriksson, Sverige