JOKEREN: Ian Wright startet FA-cupfinalen på benken i 1990, men kom inn og scoret to ganger.
JOKEREN: Ian Wright startet FA-cupfinalen på benken i 1990, men kom inn og scoret to ganger. Foto: Pa

Årets Palace-lag er en kopi av heltene fra 1990-finalen

Men Alan Pardew håper at årets utgave får mer å juble for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se FA-cupfinalen direkte på TV 2 Sport Premium og i vårt livesenter lørdag klokken 18.30

Da Crystal Palace tok seg til FA-cupfinale for første gang i 1990, så ble kampen avgjort etter et innøvd cornertrekk.

Corneren ble slått på første stolpe, hvor den ble stusset videre. På bakerste stolpe dukket Alan Pardew opp og headet inn målet som sendte The Eagles til Wembley på bekostning av Liverpool.

Når nå Palace vender tilbake til FA-cupfinalen etter 26 år, så er Pardew manager for klubben.

Kopi av vinnermålet i 1990
Og første målet i 2-1-seieren over Watford var en tro kopi av vinnermålet mot Liverpool i 1990.

En corner ble stusset videre av Damien Delaney og på bakerste stolpe kom Yannick Bolasie og headet ballen i nettet.

– Det var en liten hyllest av det laget med den stussen på corneren. Steve Coppell kan ta litt av æren for den, sier Pardew til BBC.

Akkurat som i 1990 så er Manchester United motstander i finalen. Den gangen endte finalen med 3-3. Omkampen vant United 1-0 etter en scoring av Lee Martin.

– Dette er et annerledes lag, med en annen innstilling. Men karaktertrekkene er like med 1990-laget. De jobber hardt, de står på, med gode forsvarere og fart i angrepet. Jeg håper bare ikke skjebnen vil ha det slik at det blir samme resultat i finalen, sier Pardew.

En spiller dyrere enn hele Palace-laget
Men det er flere likheter enn bare målet og at Manchester United er motstander i finalen.

Også i 1990 var det helt andre økonomiske muskler på Old Trafford enn på Selhurst Park. Sommeren 1989 hadde Sir Alex Ferguson brukt nærmere 30 millioner kroner på å hente Gary Pallister fra Middlesbrough. Det var mer enn hele startelleveren til Crystal Palace kostet.

I fjor sommer var det Anthony Martial som var Manchester Uniteds dyreste kjøp. Drøyt 415 millioner kroner kostet den unge franskmannen.

Summerer en kjøpesummen på de elleve som startet semifinalen for Crystal Palace, så kommer totalsummen opp i litt i overkant av 390 millioner kroner.

Enslig spiss som i 1990
I 1990 hadde Coppell to erkebritiske midtstoppere i Andy Thorn og Gary O'Reilly. Teknisk begrenset, gode i luften og tøffe i duellene.

I år heter midtstopperparet Damien Delaney og Scott Dann. Ikke mange vil sette dem i kategorien «teknisk briljant».

John Salako og Phil Barber var kantspillerne som skulle fore en enslig Mark Bright på topp. Denne gangen er det Bolasie og Wilfried Zaha som skal herje på vingene, mens Connor Wickham trolig blir enslig murbrekker på topp.

På benken hadde Coppell en kar med fart og målteft. Som hadde tilbrakt første delen av karrieren sin utenfor ligasystemet før han ble oppdaget, og som hadde fått store deler av sesongen ødelagt av skader.

Jokeren på benken
Ian Wright kom inn fra benken og scoret to ganger.

Dwight Gayle har en ganske så lik historie. Også han var over 20 år før han ble oppdaget av en klubb i de fire øverste divisjonene. Han er kanskje den spilleren med best scoringsinstinkt, og farten er hans store styrke.

I likhet med Wright så har han fått mye av sesongen spolert av skader, og han starter trolig FA-cupfinalen på benken.

Men i motsetning til 1990-laget, så tror Mark Bright at årets utgave av Crystal Palace kan stå igjen med pokalen etter kampen.

– Jeg tror ikke vi kunne gjort mer enn vi gjorde i 1990. Vi var rett og slett ikke gode nok. Men dette laget, på en god dag, er gode nok, sier han til The Guardian.

Se FA-cupfinalen direkte på TV 2 Sport Premium og i vårt livesenter lørdag klokken 18.30