SPRE SEG: Zika-viruset forårsaker etter all sannsynlighet sykdommen mikfokelfai. Sykdommen gjør at barn blir født med for små hoder. Nå advarer WHO om at viruset kan spre seg til Europa. (AP Photo/Felipe Dana, File)
SPRE SEG: Zika-viruset forårsaker etter all sannsynlighet sykdommen mikfokelfai. Sykdommen gjør at barn blir født med for små hoder. Nå advarer WHO om at viruset kan spre seg til Europa. (AP Photo/Felipe Dana, File) Foto: Felipe Dana

WHO advarer: Zika-viruset kan spre seg til Europa

Sommer og varmt vær øker sjansene for at zika-viruset sprer seg til Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Zika-viruset har det siste halve året spredt seg i både Sør- og Nord-Amerika.

Viruset er knyttet til flere alvorlige sykdommer på nyfødte barn, blant annet mikrokefali – som gjør at barn blir født med underutviklede og små hoder.

Viruset er ufarlig for de fleste, men kan få alvorlige konsekvenser for fosteret dersom mor blir smittet under svangerskapet.

Fare for spredning

Onsdag gikk Verdens Helseorganisasjon (WHO) ut med en advarsel, om at viruset de neste månedene kan spre seg til Europa, dersom det ikke igangsettes tiltak for å forhindre spredning.

Grunnen til at det kan spre seg ytterligere er det kommende varme været.

– Det er fare for at Zika-viruset kan spre seg i Europa. Risikoen varierer fra land til land, sier Zsuzsanna Jakab, Europa-direktør i WHO til nyhetsbyrået Reuters.

Advarselen kommer etter det som er den første trusselvurderingen av zika-viruset i Europa.

WHO sier den samlede risikoen for spredning er liten til moderat, og sjansene for at viruset kommer til Europa er størst i områdene hvor Aedes-mygg trives. Det er Dette er blant annet på Madeira og i de nordøstlige kyststrøkene ved Svartehavet.

Aedes-myggen er bæreren av zika-viruset, som også bærer gulfebersmitten.

Ifølge rapporten til WHO er populære feriemål som Frankrike, Italia, Malta, Kroatia og Spania blant landene hvor det er sjanse for spredning.

– Vi vil at land som har høyere risikoen for spredning, styrker sine nasjonale tiltak og prioriterer tiltak som vil forhindre et større zika-utbrudd, sier Jakab.

Alvorlig nervesykdom

I vurderingen fra WHO kommer det fram at sjansen for zika-spredning er moderat i 18 land. I ytterligere 36 europeiske land er sjansen lav eller veldig lav.

I tillegg til at det stor sannsynlighet for at zika-viruset forårsaker mikrokefali, har WHO uttalt at det er store sjanser for at også forårsaker den sjelden nervesykdommen Guillain-Barre. Sykdommen forårsaker lammelser hos voksne.

Utbruddet av zika-viruset begynte i Brasil, og har siden spredt seg. I februar i år gikk WHO til det skritt å omtale spredningen av zika-viruset som men global helsetrussel.

Vurderingen av situasjonen i Europa skal diskuteres på en ny konferanse i Portugal i slutten av juni.