FØLGER MED ANSVAR: Det er ikke bare å skaffe seg en trampoline, man må også ta ansvar for sikkerhet og hopperegler. Illustrasjonsfoto: Colorbox. 
FØLGER MED ANSVAR: Det er ikke bare å skaffe seg en trampoline, man må også ta ansvar for sikkerhet og hopperegler. Illustrasjonsfoto: Colorbox. 

Hopper andres barn på din trampoline, kan du få ansvaret hvis de skader seg

Du kan være erstatningspliktig dersom noe går galt under hoppelek i hagen din.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like sikkert som at sommeren kommer, dukker de sorte og blå rundingene opp i tusenvis av norske hager.

Og hvert år ender unger opp på legevakten etter knall og fall på trampolinen.

Sikkerhet og regler

Dersom du lar andres barn hoppe på trampolinen som står i din hage, kan du være ansvarlig om de skader seg.

– Dersom du ikke setter opp trampolinen skikkelig, kan du være ansvarlig om noe går galt. Det kan være hvis den for eksempel står ustøtt eller skjevt, eller på et utrygt sted, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg til TV 2.

Han sier at man også skal ha regler for bruk av trampolinen, blant annet hvor mange som skal hoppe samtidig.

– Dersom du har en godkjent trampoline, som er montert skikkelig, og du har kommunisert regler for bruken, så er det ikke noe som tilsier at du kan stilles til ansvar.

Men dersom du blir stilt i rettslig erstatningsansvar vil innboforsikringen kunne dekke dette. Irgens er imidlertid usikker på om dette noen gang har skjedd, men kan ikke utelukke det.

Dette erstatningsansvaret bekreftes av If.

– En ting er om ditt eget barn blir skadet, men en annen ting er om andres barn skades på din trampoline. Ved spesielle tilfeller, som for eksempel om barnet blir invalid, vil det kunne komme erstatningskrav til eier av trampolinen. Dette vil ansvarsdelen på innboforsikring eller husforsikring kunne dekke, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz.

LES OGSÅ: – Vi kan ikke polstre barna våre

Senskader på tennene

Han sier at det er en såkalt culpa-norm som reguleres av rettspraksis. Jo yngre barna er, jo viktigere er det å følge opp tett. Når ansvar er konstatert, da har man en dekning via innboforsikringen sin.

Mange skader som skjer på trampoliner meldes ikke inn til forsikringsselskapet, siden det er gratis legehjelp for barn og unge i Norge.

Men forsikringsbransjen mottar mellom 100-150 meldinger, som stort sett dreier seg om tannskader. Har man en barneforsikring kan man få dekket utgifter som påløper etter fylte 18 år, hvis man var yngre når skaden oppsto.

Skaden må imidlertid meldes inn når den finner sted.

Til tross for skader og ansvar for andres barn, mener If at det er veldig bra at barn bruker trampoline.

– Det er mye bedre at barn er i bevegelse enn at de sitter inne foran skjermen. Det er naturlig for barn å bevege seg. Men det er ikke alltid de ser de samme farene som voksne ser. Det er derfor lurt at foreldre snakker med barna om farer som kan oppstå, mener Clementz.

Ønsker ikke dette ansvaret

TV 2 har snakket med en trebarnsfar som forteller at han ikke tillater at andre barn benytter familiens trampoline, nettopp fordi han ikke ønsker ansvaret det medfører.

Clementz sier han synes det er synd om venner ikke får leke sammen, og oppfordrer i stedet nabolag om å enes om felles trampolineregler, slik at barna har de samme reglene å forholde seg til uansett hvilken trampoline de bruker i nabolaget.

– Voksne bør snakke sammen og bli enige om hvordan det skal være, slik at barna ikke kommer i et krysspress mellom ulike regler under lek.

Det ble i fjor innført nye regler for trampoliner til hjemmebruk. Fra å bli regnet som et alminnelig forbrukerprodukt eller sportsutstyr, blir det nå kategorisert som leketøy, og må følge den europeiske standarden for dette, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Det betydde langt flere krav til selve trampolinen, og at mellomstore og store trampoliner skal leveres med sikkerhetsnett og kantbeskyttelse. Små trampoliner skal leveres med anti-skliføtter.