BRÅSTOPP: På bildet til høyre har politiet akkurat beslaglagt klubben til stortromma. Bildet til venstre er fra Slottsplassen i fjor. Foto: Privat 
BRÅSTOPP: På bildet til høyre har politiet akkurat beslaglagt klubben til stortromma. Bildet til venstre er fra Slottsplassen i fjor. Foto: Privat 

politiet bortviste korps fra barnetoget:

Beslagla hatter og stortromme-klubbe

Medicinsk Paradeorchæster fikk kun gå 50 meter i Oslos barnetog før det var slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere år har studentorkesteret til det medisinske fakultet sneket seg inn i barnetoget like før Slottplassen. De velger seg en skole som ikke har eget korps, og gir dem musikk. Målet er å nå helt til Slottsplassen og spille for Kongen.

– Dette gjør vi for å lage god stemning og spille for noen som ikke har eget korps. Vanligvis får vi gå et godt stykke før vi vennlig blir sluset ut, sier Silje Onsager Stordal, som har tittelen Hr. Phormand i Medicinsk Paradeorchæster.

Tok luer og beslagla klubben

De to siste årene har de også fått spille på Slottsplassen, der tradisjonen er at de til ære for Kongen legger seg ned på ryggen og spiller låten «I scream, you scream» – en låt de fleste studentorkester spiller.

Men i år gikk det dårlig.

– Vi måtte vente ganske lenge fordi de fleste hadde korps i år. Etter 25 minutter smetter vi inn. Men vi fikk ikke gå 50 meter en gang, før det kom en politimann løpende og tok tak i studenterluen min bakfra. Han tok noen i nakken også. Det var ubehagelig, vi fikk ingen forvarsler, sier Silje Onsager Stordal.

Vanligvis henvender politiet seg til fanebæreren og ber dem gå ut.

– Det protesterer vi aldri på – vi har jo ikke søkt om å være med. Han tok luen til meg og en annen og sa vi måtte hente dem på politistasjonen. Det er min farmors gamle studenterlue så den hadde jeg jo ikke lyst til å miste, sier Onsager til TV 2.

TROMMETRØBBEL: Orkesteret la ut denne medlingen på Facebook etter gårsdagens 17.mai-nedtur. 
TROMMETRØBBEL: Orkesteret la ut denne medlingen på Facebook etter gårsdagens 17.mai-nedtur. 

Deretter var det instrumentene som fikk gjennomgå. Politimannen beslagla klubba til stortromma.

– Vi har nå fått beskjed om at den må hentes på politistasjonen innen to uker, ellers blir den destruert, sier Onsager.

Studenterluene unngikk såvidt å bli med til politistasjonen, de ble i stedet kastet på fortauet hvor korpsmedlemmene kunne plukke dem opp.

– Hva synes du om dette da?

– Nei dette var spesielt, det har aldri skjedd før. I år hadde vi gledet oss ordentlig mye, ettersom vi har jubileum. Vi har til og med mailet med Slottet og skjønte at Kongen gledet seg til vi kom på Slottsplassen.

Kongen gledet seg

Orkesteret har nemlig invitert kong Harald til jubileumskonserten sin. Kongen svarte at det kunne han dessverre ikke, men han skulle gjøre sitt for at de unngikk å bli stanset av Garden på 17.mai:

«H.M Kongen vil gratulere Orkesteret med med dagen og ønsker dere en flott feiring. Kongen har bedt meg meddele at deres opptrinn foran slottet 17.mai skapte stor begeistring for store og små i Kongefamilien, tross deres noe uortodokse tolkning av marsjering. Angående deres patrole har Kongen ingen makt over ridende politi, men vil gjøre det Han kan for at ved deres neste oppspinn unngår å møte Gardesjefen.

MEDICINSK PARADEORCHÆSTER: Blåseorkesteret til studentene ved det medisinske fakultetet i Oslo. FOTO: PRIVAT
MEDICINSK PARADEORCHÆSTER: Blåseorkesteret til studentene ved det medisinske fakultetet i Oslo. FOTO: PRIVAT

– Vi hadde derfor håpet at Kongen hadde fiksa littegranne slik at vi kunne komme oss helt opp i år også. I parolen vår står det at vi ikke lar oss stoppe av annet enn «Ridende Politi til Hest eller gående Gardesjef til Fots».

Nå ble det altså en løpende politmann til fots som ble korpsets skjebne på nasjonaldagen. Silje skulle ønske det var litt mer rom for orkestre som deres eget i barnetoget, slik tradisjonen har vært orkesterets 55 år lange historie.

– Det var en litt ekkel måte å bli tatt ut av toget på, å bli stoppet av en sint politimann og bokstavelig talt bli hevet ut.

Hun håper det går bedre neste år.

– Noen vil kanskje si at vi bør søke om å bli med i toget, men det tar vekk litt av sjarmen og spenningen. Målet vårt er jo slett ikke å ødelegge noe, bare lage god stemning.

Får ikke lov

Ifølge politiet gjorde bare den løpende tjenestemannen jobben han hadde fått beskjed om.

– Det gleder oss å se at orkesteret har avslørt hvem de er. Betjentene på stedet var innstilt på at disse ikke skulle få komme inn i toget og lage oppstuss, sier Knut Meling, politioverbetjent i Oslo politidistrikt til TV 2.

Oslos 17.mai-komité har ifølge politiet vært ganske forarget over dette opptrinnet tidligere, og Meling forklarer at det er krevende å avvikle barnetoget smidig og uten forsinkelser.

– Vi har fått mye klager på at de herjer foran slottsbalkongen og skaper opphopning og kø. Det er en av våre jobber å få til et smidig og greit tog slik at de 32.000 barna skal få gått forbi uten at Kongen og Dronningen skal måtte stå der i 12 timer, sier han.

– Så det er ikke rom for et slikt orkester?

– Nei. Svært mange orkestre vil gjerne være med i toget. Hadde de søkt hadde de ikke fått lov, så de må nok finne et annet sted å spille.

– Men hvorfor ble klubba til stortromma beslaglagt?

– Hmm. Nå skal ikke jeg begi meg ut på å diskutere det, men tjenestemannen har i alle fall utført det han har fått beskjed om, sier Meling til TV 2.

Dagen endte likevel godt for Medisinsk Paradeorchæster, som slett ikke lar seg stoppe så lett.

– Kvelden endte lykkelig og vi spilte på stortrommen videre med bunnen av en ølflaske, forteller Hr. Phormand Silje Onsager Stordal til TV 2.