Høgmo overrasket: Tre debutanter i Norges tropp

Her er Per-Mathias Høgmos utvalgte til kampene mot Portugal, Island og Belgia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag tok Per-Mathias Høgmo ut troppen til landskampene mot Portugal, Island og Belgia.

I troppen til landslagssjefen var det flere overraskelser.

Alexander Sørloth, Iver Fossum og Ulrik Yttergård Jenssen får være med i sin første tropp.

– Alle tre er fast inventar på U21-landslaget. De har hatt god matching mot Spania og Nederland i mars. Iver Fossum spilte hele kampen for Hannover i den siste kampen. Han har sluppet til mye der i bunnstriden i Bundesliga. Han er en anvendelig spiller. Kanskje best i posisjonen sentral midtbane, men kan også spille kant og en tierrolle, forklarte Høgmo.

– Ulrik Yttergård Jenssen har spilt stopper og er venstrebeint. En veldig ung, men en spennende spiller. Veldig god med ball. Klok. Sørloth har startet de to playoff-kampene for Groningen. Gikk ut med skade sist, men ikke noe alvorlig. Det er tre spennende bekjentskap vi får i de fire dagene i Portugal, fortsatte landslagssjefen.

Se hele troppen:

Norges tropp: Rune A. Jarstein, André Hansen, Ørjan Nyland, Haitam Aleesami, Jo Inge Berget, Valon Berisha, Veton Berisha, Adama Diomande, Vegard Forren, Iver Fossum, Markus Henriksen, Even Hovland, Ruben Yttergård Jenssen, Ulrik Yttergård Jenssen, Stefan Johansen, Joshua King, Martin Linnes, Fredrik Midtsjø, Marcus Pedersen, Ole K. Selnæs, Per Ciljan Skjelbred, Stefan Strandberg, Jonas Svensson, Alexander Sørloth og Martin Ødegaard.

Søndag tar Høgmo ut ytterligere tre spillere i troppen. Etter Portugal-kampen vil enkelte av U21-spillerne slutte seg til U21-landslaget.

På grunn av at Tippeligaen, Allsvenskan og den danske Superligaen pågår når Portugal-kampen spilles, er det flere spillere som spiller internasjonalt som er med i troppen.

– Ødegaard ikke med mot Portugal

Før uttaket var det knyttet spenning til om Martin Ødegaard var med i troppen ettersom Real Madrid Castillas opprykkskamper kolliderer med landskampene. Castilla møter UCAM Murcia 22. og 29 mai.

– Det vi vet er at han ikke er tilgjengelig mot Portugal. Da spiller han den andre playoff-kampen. Hvis de vinner den så er han med oss fra mandag etter Portugal. Hvis ikke så er det en ny playoff-runde. Da kan vi risikerer at han ikke er tilgjengelig. Det får vi komme tilbake til, sa Høgmo på pressekonferansen.

Omar Elabdellaoui annonserte tirsdag på Instagram at han var uaktuell for de tre landskampene. Høyrebacken har fått en skade.

Heller ikke Alexander Tettey, Alexander Søderlund eller Håvard Nordtveit er med.

– Tettey har hatt en ankelskade og er forhåpentlig tilbake i trening i midten av juni. Jeg har i lengre tid hatt en dialog med Håvard Nordtveit. Han er veldig sliten, og vi er blitt enige om at det er lurt at han hviler. Søderlund har gått skadet i halvannen måned, sier Høgmo.

Tre kamper på én uke

Portugal, Island og Belgia skal finpusse på EM-formen mot nordmennene.

Først ut er det kamp mot Portugal på Estádio do Dragão. Den kampen spilles søndag 29. mai.

Deretter venter Island tre dager senere på Ullevaal, før Høgmos menn skal måle krefter med Belgia 5. juni.

Tidligere torsdag ble Portugals EM-tropp klar. På grunn av Mesterliga-finalen er neppe Ronaldo med mot Norge, men han er selvsagt med i Fernando Santos' tropp:

Keepere: Anthony Lopes (Lyon), Eduardo (Dínamo Zagreb), Rui Patrício (Sporting).

Forsvarere: Bruno Alves (Fenerbahçe, Cédric (Southampton), José Fonte (Southampton), Eliseu (Benfica), Pepe (Real Madrid), Raphael Guerreiro (Lorient), Ricardo Carvalho (Mónaco), Vieirinha (Wolfsburg).

Midtbanespillere: Adrien Silva (Sporting), João Mário (Sporting), William Carvalho (Sporting), André Gomes (Valência), Danilo Pereira (FC Porto), Renato Sanches (Benfica), João Moutinho (Mónaco).

Angripere: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Éder (Lille), Nani (Fenerbahçe), Rafa (SC Braga), Ricardo Quaresma (Besiktas).