– Det viktigste er at jeg overlevde, forteller 18-åringen. Hun har mistet synet på ett øye, og trenger behandling for å redde det andre. Foto: AP
– Det viktigste er at jeg overlevde, forteller 18-åringen. Hun har mistet synet på ett øye, og trenger behandling for å redde det andre. Foto: AP

Etter fire mislykkede forsøk klarte hun å rømme fra IS

I 19 måneder ble Lamiya (18) holdt som sexslave. Hun ble også tvunget til å lage selvmordsbomber.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire ganger forsøkte Lamiya Aji Bashar å rømme fra fangenskapet. Etter hvert forsøk ble hun slått hardere og misbrukt i enda større grad.

I det femte forsøket, i mars i år, klarte den unge yezidi-kvinnen å rømme fra IS, hvor hun var holdt som sexslave de siste 19 månedene.

Men selv om hun klarte å komme seg unna dem som holdt henne fanget, ble flukten dramatisk.

Sammen med to andre klarte hun å rømme nær den kurdiske frontlinjen nord i Irak. Underveis tråkket en av dem på en landmine.

De to andre, en åtte år gammel jente og en 20 år gammel kvinne, ble drept i eksplosjonen.

Lamiya mistet høyre øye i eksplosjonen, ansiktet er fullt av skader og hun trenger behandling for å beholde synet på det andre øyet.

– Det viktigste er at jeg overlevde, sier 18-åringen til nyhetsbyrået AP.

Hun er nå på plass i onkelens hjem i den irakiske byen Baadre.

– Takk Gud, jeg klarte det til slutt. Jeg klarte å komme meg unna, sier hun.

Hele familien bortført

Hele Lamiyas familie ble tatt til fange fra landsbyen Kocho i august 2014. De ble fraktet til en skole, hvor gutter og menn ble skilt ut.

– Vi vet ikke hva som skjedde med dem. De tok jentene til Mosul, og de tok våre mødre og de gifte kvinnene til et annet sted. Vi vet ikke hva som skjedde med dem heller, sier hun.

Hun forteller at en av mennene tok henne med til Raqqa i Syria, og deretter til Irak. Hun var hos han en måned, og forsøkte å flykte to ganger. Begge gangene ble hun oppdaget, og begge gangene ble hun banket opp og grovt mishandlet. I perioder måtte hun gå med håndjern på.

Deretter ble hun solgt videre til en familiemann, hvor hun var i to måneder.

– Familien hans var skikkelig ille, sier hun.

Tvunget til å lage selvmordsbelter

Hun ble solgt videre til en bombemaker.

– Jeg bodde hos ham i to måneder og jeg forsøkte å rømme fra ham også. Han oppdaget meg og mishandlet meg. Han tvang meg til å hjelpe ham med å lage selvmordsbiler og selvmordsbelter, forteller hun.

Han gikk lei av henne, og overlot henne til en lege som var knyttet til terrorgruppen IS. Også han mishandlet henne.

Det var fra legens fangenskap hun klarte å kontakte familiemedlemmer i all hemmelighet. Ifølge onkelen betalte de en lokal smugler nesten 7000 kroner for å hjelpe 18-åringen til frihet.

Tråkket på landmine

I mars, da hun omsider klarte å rømme fra legen, gikk det likevel ikke som hun hadde håpet på. Etter å ha gått hele natten, bare et par kilometer fra grensen, gikk landminen av. Hun husker lite fra eksplosjonen, men vet at hun ble fraktet til sykehus av kurdiske Peshmerga-styrker.

Hun venter nå på reisetillatelse til Tyskland, hvor hun kan få nødvendig medisinsk behandling for å redde synet på venstre øye.

Fem av hennes søstre klarte å rømme før henne, og oppholder seg nå i Tyskland. Lillesøsteren på ni år holdes fortsatt som fange av IS.

2500 reddet av lokale smuglere

Ifølge kurdiske myndigheter har mer enn 2.500 menn og kvinner fra Yezidi-folket blitt reddet fra IS-fangenskap ved hjelp fra lokale smuglere. Likevel holdes fortsatt over 3000 fanget, flesteparten av dem kvinner.

Men jobben med å redde ut kvinnene blir stadig vanskeligere. De flyttes lenger innover i de IS-kontrollerte områdene, og det er laget et organisert system over hvem som eier de ulike kvinnene.

– IS har laget et system som registrerer alle slavene som om de var materiell eiendom. Hver slave registreres under en eier, og, dersom de skulle klare å rømme, vil det ved hvert kontrollpunkt kunne sjekkes hvem de har rømt fra, sier Mirra Danai, grunnlegger av organisasjonen Luftbrucke Irak.

Danai jobber med flere jenter og kvinner som akkurat har klart å rømme, og han forteller at de lider av post-traumatisk stress-syndrom.

– Her er barn på fem år som bråvåkner midt på natten og som tror de må gjøre som IS vil, ellers blir de drept, forteller Danai.