FORSVARERE: Advokatene Svein Holden (t.v.) og Nils Christian Nordhus i retten før saken startet onsdag. Foto: Jonas Fabritius Christoffersen / TV 2. 
FORSVARERE: Advokatene Svein Holden (t.v.) og Nils Christian Nordhus i retten før saken startet onsdag. Foto: Jonas Fabritius Christoffersen / TV 2. 

Terrortiltalt avslørt i tilfeldig politikontroll

OSLO TINGRETT (TV 2): PST fryktet at 23-åring hadde fått terroroppdrag fra IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 23 år gamle tsjetsjeneren, som er russisk statsborger, dro til Syria i august 2014 og returnerte først våren 2015.

23-åringen nekter straffskyld for terrorforbund, men erkjenner å ha deltatt i IS i Syria. Politiet visste ikke at 23-åringen var tilbake i Norge før han ble oppdaget i en tilfeldig politikontroll i Oslo.

De to er tiltalt for å ha inngått terrorforbund, ved å inngå en avtale om å utføre terror i Syria i august 2014.

Venn av avdød IS-kriger

PST startet da en omfattende spaningsaksjon mot ham.Det ble satt i gang telefonavlytting, sporing av mannens bil og kameraovervåking av inngang til boligen hans, og disse metodene skal ha avslørt at 23-åringen var svært sikkerhetsbevisst og ikke ønsket at noen skulle vite at han var tilbake i Norge, ifølge VG.

– Det ble besluttet å føre en skjult etterforskning, og ikke pågripe ham med en gang. Dette ble gjort for å avverge en mulig terroraksjon, påpekte statsadvokat Fredrik G. Ranke i sitt innledningsforedrag.

PST fryktet at 23-åringen hadde fått i oppdrag å utføre et terrorangrep i Norge, og at dette var grunnen til at han hadde returnert til Norge i det skjulte. PST har ikke funnet beviser for at han hadde planer om å utføre et terrorangrep, men ble pågrepet i fjor sommer.

Venn av avdød norsk fremmedkriger

Politiet mener han fortsatte kontakten med IS-medlemmer etter at han hadde kommet hjem. Han videreformidlet ifølge tiltalen beskjeder fra IS-medlemmer til andre personer i Norge.

Han er også venn av avdøde Abu Aluevitsj Edelbijev (23), som ble drept i Syria i slutten av 2014.

Ifølge tiltalen planla han å returnere til Syria. Da politiet pågrep mannen, fant de blant annet en gasspistol, en slåsshanske og en teleskopbatong.

Statsadvokaten brukte mye tid på å vise til rapporter som forteller om hvordan IS har terrorisert og henrettet en rekke mennesker i områder der de mener at de to tiltalte har oppholdt seg. Blant annet har de vært i IS-byen Raqqa, Taqba og i Aleppo-regionen.

– Vi mener ikke at de tiltalte har vært med på disse handlingene, men mener det er interessant å dokumentere dette fordi de tiltalte har vært i samme område, sa Ranke.

Meldte seg som selvmordsbomber ved en feil

Den 46 år gamle mannen hevder han gjorde alt han kunne for å komme seg bort fra IS i Syria. Han skal ha kommet seg til Tyrkia og så til Norge ved å late som han var syk.

Mens han var i Syria, spurte den lokale IS-sjefen etter selvmordsbombere. 46-åringen skjønte ikke hva han sa, men fordi andre rakte hånden i været, gjorde han det samme. Han ble stoppet av noen andre som skjønte hva IS-sjefen sa.

46-åringens sønn ble i 2015 dømt til åtte års fengsel i en annen terrorsak. Det ble funnet bilder av 46-åringen i Syria da politiet etterforsket saken mot sønnen.

– Han var avbildet med våpen, foran et skilt som er tilknyttet IS. Han og sønnen planla også en nært forestående retur til Syria før de ble pågrepet, sa Ranke.

Den tiltalte 46-åringen nekter straffskyld for både terrorforbund og IS-deltagelse.

– Han erkjenner å ha reist til Syria, men ikke å ha sluttet seg til IS. Han skulle slutte seg til andre legitime deler av motstandsbevegelser for å hjelpe sivilbefolkningen i Syria mot de brutale overgrepene fra det illegitime Assad-regimet, sier forsvareren hans, advokat Nils Christian Nordhus, til NTB.

Mannen reiste til Syria i begynnelsen av august 2014 og kom tilbake i midten av september samme år.

Statsadvokaten påpekte i sitt innledningsforedrag at rekrutteringen av ekstremistiske fremmedkrigere fra Norge i Syria har gått ned den siste tiden. Blant annet er dette fordi straffeforfølgelsen av flere fremmedkrigere har vært avskrekkende. I tillegg har det vært avskrekkende at mange fremmedkrigere har blitt drept i Syria og Irak.

(NTB/TV 2)