Tor (67) ble seksuelt misbrukt av både mor og far

Tor Halstvedt (67) fortrengte det han hadde opplevd i barndommen. Nå deler han de vonde opplevelsene i ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tall fra Norsk psykologiforening viser at så mange som hver tiende ungdom har blitt utsatt for seksuelt krenkende adferd før fylte 16 år.

Og de som sier det, opplever ofte å ikke bli trodd.

Tor Halstvedt (67) ble utsatt for grove seksuelle overgrep - først av mor, deretter også av far.

Startet tidlig

Allerede som treåring opplevde Tor sitt første overgrep, av mamma - personen han i utgangspunktet skulle stole mest på i hele verden. Og verre skulle skulle det bli.

– Da faren min skjønte hva som skjedde, skulle han «hevne» seg, og da begynte han også.

Den lille gutten fikk jevnlige trusler og turte derfor ikke fortelle hva han opplevde til noen.

– Jeg risikerte livet hvis jeg fortalte det. Det varte til jeg var syv år, og underveis fikk moren min ideer om at hun hadde guddommelige rettigheter. Hun tok meg blant annet ned til en kraftstasjon og skulle kaste meg utfor et stup og deretter en foss. Men jeg slapp unna, forteller Halstvedt.

Overgrepene sluttet da Tor var syv år gammel. Da ble moren gravid.

– Hatet fortsatte, men voldtektene ble det slutt på, sier Tor.

Ville ikke leve

Nå utgir han boka "Tabu - en overgrepshistorie". Han er dermed den første mannen i Norge som står åpent fram i bokform og forteller om hvordan han ble misbrukt av foreldrene som barn. Men veien mot å være så åpen, har vært tøff.

– Det handler om å overleve. I amerikansk litteratur snakker man ikke om mishandlede barn, man snakker om overlevende. Det begrepet kjenner jeg meg igjen i. Det var nettopp det jeg gjorde - jeg overlevde.

I mange år fortrengte han de vonde minnene, men i voksen alder dukket de opp igjen. Det første til at han på ett tidspunkt ikke ville leve lenger.

– Jeg prøvde selvmord et par ganger. I slutten av tenårene var jeg langt nede, men jeg husket ikke hva som hadde skjedd. Da jeg var omtrent 37 år, fikk jeg angst og depresjoner igjen. Da jobbet jeg med meg selv for å huske det jeg hadde fortrengt.

Ble ikke trodd

Å være et mannlig overgrepsoffer har vært ekstra krevende for Halstvedt. Tidligere nektet selv psykologene på at gutter kunne bli mishandlet.

– Da jeg var 22 år, gikk jeg til en psykolog i Oslo. At små gutter og jenter kunne bli voldtatt, var ikke diskutert på den tiden.

I dag skulle han ønske at det fantes enda flere som kunne hjelpe menn i samme situasjon som han.

– Litt av problemet er at hjelpeapparatene i Norge er spesielt tilpasset kvinner. Det er forskjell på menn og kvinner. Vi er like mye verdt, men i behandlingen er det ulike ting som kommer fram, forteller Halstvedt.

Han anbefaler blant annet å ta kontakt med utsattmann.no for å få hjelp.

Moren og faren til Halstvedt er begge døde, og i dag har forfatteren familie og barn. De har hjulpet han mye for å komme videre.

– Jeg oppfordrer alle menn å fortelle det til noen. Du kan ikke leve et liv med en sånn hemmelighet uten å bli traumatisert.

Se intervjuet med Tor Halstvedt i God morgen Norge øverst i saken.