BARNLØS: Holly Brockwell vil ikke ha barn og er åpen om det. Det har hun fått mye kritikk for. FOTO: Ken McKay/ITV/REX/Shutterstock
BARNLØS: Holly Brockwell vil ikke ha barn og er åpen om det. Det har hun fått mye kritikk for. FOTO: Ken McKay/ITV/REX/Shutterstock Foto: Ken McKay/ITV/REX/Shutterstock

holly steriliserte seg som 30-åring:

– Folk spør meg hvorfor jeg er i live

Holly Brockwell (30) hetses grovt etter at hun valgte å aldri bli gravid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skribent Holly Brockwell (30) fra London har i mange år kjempet imot det mange nettopp drømmer om.

30-åringen vil ikke ha barn og har derfor ønsket å sterilisere seg.

For få dager siden gikk ønsket i oppfyllelse, da Brockwell var gammel nok til å operere vekk muligheten til å bli gravid.

Startet som 26-åring

Allerede for fire år siden startet kampen for å planlegge livet som barnløs.

– Jeg var bare 26 år da jeg startet å spørre gynekologen min om operasjonen. De reagerte på samme måte som mange mennesker jeg har møtt: «Du er alt for ung for bare å vurdere dette», skriver hun i et innlegg til Daily Mail.

Etter flere år i kamp mot helsevesenet, fikk hun endelig innvilget operasjonen.

– Jeg forstår bekymringen deres, men denne uviljen mot å gi meg selvstyre over min egen kropp er en del av en nasjonal debatt: hvor mye har pasienter å si i beslutninger om sin egen kropp? Særlig når det kommer til kvinner, hvis kropper og livmor lenge har blitt behandlet som offentlig eiendom, sier hun.

Møtt med hets

Brockwell forteller at selve operasjonen var enkel og uproblematisk. I løpet av en time var den unge skribenten ute av operasjonsstua.

Men både før og i etterkant av steriliseringen har reaksjonene haglet.

– Du er selvopptatt, ble jeg fortalt. «Du er naiv, du kommer til å dø alene. Hva er poenget med at du er i live?», skriver hun.

Mange spør også hvordan 30-åringen kan nekte sine foreldre barnebarn.

– Jeg har lidd forferdelige angrep på meg som person, på utseendet mitt, karrièren, til og med på partneren min. Jeg har blitt kalt ting jeg ikke kan gjengi i offentligheten, alt fordi jeg ikke ønsker å bli mor, sier Brockwell.

Fikk støtte

Debatten om frivillig barnløshet og sterilisering har herjet også her hjemme. I fjor delte Stine Cecilie Klipper (23) sitt valg: Hun har aldri ønsket seg barn og ønsker ikke å bli gravid.

I etterkant av at TV 2 publiserte saken, reagerte mange i kommentarfeltene på Klippers valg. Mange mente hun var for ung til å ta et slikt valg.

– Jeg hadde vært irritert når jeg måtte stå opp på natten når ungen gråt, og når jeg skule lage mat og hjulpet med lekser. Derfor velger jeg å ikke få barn, sa den åpenhjertige Østfold-jenta.

Tove Ingebjørg Fjell ved Universitet i Bergen har forsket på frivillig barnløshet. Hun har tidligere fortalt at barnløse kvinner nærmest daglig må forsvare valget sitt overfor omgivelsene.

– De fleste kvinner jo får barn, og det oppfattes som normalt og naturlig. Det å velge dette bort blir oppfattet som unormalt og unaturlig, og dermed definert som et avvik, uttalte Fjell.