UTNEVNES: Eric Fanning, her fotografert i 2013, skal lede USAs hær. FOTO: PAUL J. RICHARDS/AFP PHOTO/NTB SCANPIX
UTNEVNES: Eric Fanning, her fotografert i 2013, skal lede USAs hær. FOTO: PAUL J. RICHARDS/AFP PHOTO/NTB SCANPIX Foto: Paul J. Richards

USA får sin første åpent homofile hærleder

Etter flere måneders trenering, gikk Senatet i USA tirsdag inn for å utnevne Eric Fanning, som er åpen om sin homofile legning, til å lede landets hær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fanning ble nominert til jobben som armésekretær av president Barack Obama allerede i september i fjor, men den politiske motstanden har vært stor.

Overtalt på Guantanamo-spørsmål

Den siste som snudde og gjorde utnevnelsen mulig, var republikaneren Pat Roberts fra Kansas. Han lot seg overtale mot løfter om at ingen fanger vil bli sendt fra Guantanamo til fengselet Leavenworth i staten han representerer, eller til andre fengsler i USA.

Republikanerne har brukt motstanden mot overføringer av Guantanamo-fanger til fastlandet som pressmiddel flere ganger, blant annet ved Kongressens årlige vedtak av forsvarspolitikken: dette har stukket kjepper i hjulene for Obama og hans plan om å avvikle fangeleiren på Cuba.

Ansvar for alt med hæren å gjøre

Fanning har tidligere vært øverste rådgiver for USAs armésekretær og tar altså nå skrittet til topps i embetsverket. Armésekretær er en sivil stilling i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, og Fanning får ansvaret for alt som har med hæren i landet å gjøre. I den nye jobben rapporterer han direkte til forsvarsministeren og viseforsvarsministeren.

Fanning har også vært undersekretær for flyvåpenet og fungerende sekretær for den samme våpengrenen. (NTB/TV 2)