HYLLET: Landslagssjef Roy Johansen ble hyllet etter 15 år i sjefsstolen som landslagssjef for de norske ishockeygutta. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HYLLET: Landslagssjef Roy Johansen ble hyllet etter 15 år i sjefsstolen som landslagssjef for de norske ishockeygutta. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Landslagssjefen hyllet i vemodig VM-avslutning

Med sine imponerende 15 år er Roy Johansen den norske landslagssjefen som har sittet lengst ved roret i norsk idrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Moskva (TV 2): Etter 3-1-seieren over Latvia ble landslagssjef Roy Johansen ropt opp som Norges beste spiller, og overrakt en spesiell drakt som en hyllest fra alle gutta.

Verdensmesterskapet i Moskva satte punktum for Johansens 15 år lange trenerkarriere, etter at tok over som landslagstrener i 2001.

Kaptein Ole-Kristian Tollefsen overrakte sjefen den spesialdesignede trøyen med navn Roy og påskriften "Hilsen alle gutta", og det var tydelig at 56-åringen ble beveget.

– Det betyr voldsomt mye å få anerkjennelse av gutta, selvfølgelig gjør det det. Vi gjør jo dette sammen. Det er ikke noe one man show på noe som helst måte. Så at spillerne verdsetter den jobben som har blitt gjort det betyr mye, sier Johansen til TV 2 etter hans siste VM-kamp.

– Det er kanskje ikke det ennå, men blir det vemodig?

– Det blir sikkert det, når du skal se på laget neste år kanskje og følge med i OL-kvalifiseringen. Da er det mulig det kommer, men akkurat nå er jeg bare sliten. Nå skal vi hygge oss litt i kveld, og avslutte VM på hyggelig måte. Så kommer det sikkert litt blandede følelser senere, understreker 56-åringen.

Johansen tok det norske laget opp fra B-VM i 2005, og i elleve sesonger på rad har han holdt dem i det øverste selskap. Dermed kan han overlevere et topplag til arvtager Petter Thoresen.

Høydepunktene var da Norge gikk til kvartfinale i både 2008, 2011 og 2012.

56-åringen tar nå over som hovedtrener for Vålerenga.

– Det er emosjonelt

Kaptein Ole-Kristian Tollefsen legger ikke skjul på at markeringen på isen satte følelsene i sving.

– Det er emosjonelt. Han har vært en del av norsk hockey så lenge jeg kan huske, og siden jeg kom opp på A-landslagslaget. Han har gjort veldig mye for norsk hockey og satt et særpreg på hvordan vi skal opptre. Ikke bare på banen, men utenfor banen også. Han har gjort oss til mennesker, mener 32-åringen.

– Hva har han hatt å si for det norske landslaget?

– Jeg mener at han har hatt alt å si. Vi var en B-nasjon, og han har gjort at vi er en stødig A-nasjon, og har fått opp klubbhockeyen i Norge. Alle norske hockeyspillere som kommer er godt trent, og det tror jeg er på grunn av han. Han setter standarden veldig høyt, understreker Tollefsen.

Mats Zuccarello Aasen sa mye av grunnen til at han prioriterte å bli med til VM etter en lang sesong i NHL var nettopp at det var Johansens siste mesterskap.

– Han har gjort utrolig mye for landslaget, og norsk hockey. Så han er verdig en bra avslutning. Han har gått i bresjen for hockeygutta, og stilt opp for alle. Så jeg tror alle her syns det er trist at han skal dra, men sånn er det. Vi har hatt det veldig gøy under han, og jeg tror alle de som har spilt under han kan si det. Det har vært utrolig moro, sier Norges største stjerne.

EMOSJONELT: Kaptein Ole-Kristian Tollefsen fikk en god klem av landslagssjef Roy Johansen da han overrakte en spesialdesignet drakt fra alle gutta på laget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
EMOSJONELT: Kaptein Ole-Kristian Tollefsen fikk en god klem av landslagssjef Roy Johansen da han overrakte en spesialdesignet drakt fra alle gutta på laget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

– Flere sier jo at han er spillernes trener. Hvordan vil du forklare det?

– Vi er en kompisgjeng som drar. Det er slutten av en sesong, der alle har spilt lange sesonger og er litt halvskadet. Så du må se litt gjennom fingrene på ting, og han har vært utrolig bra. 22.11.55 Han har fått Norge opp fra en B-nasjon til å være en A-nasjon, og han har mye av æren for at vi har gjort det såpass bra de siste årene, påpeker Zuccarello.

– Vi ville gi Roy en verdig avslutning

Ken André Olimb scoret Norges første mål i seieren over Latvia, og ble Norges toppscorer i VM med tre mål og to målgivende.

27-åringen forteller at gutta hadde bestemt seg for å gi Johansen et verdig punktum.

– Vi hadde snakket litt om det at vi gjerne ville vinne siste kampen, og avslutte på en god måte. Det fortjente Roy så mye som han har gjort for oss, og brent for oss, understreker han.

Storebror Mathis er også full av lovord om 56-åringen.

– Han har betydd veldig mye for min del. Det var han som ga meg sjansen på landslaget, og jeg har lært masse av han om hvordan man skal holdet et høyt internasjonalt nivå. Jeg har lært masse om trening, og jeg er veldig for å ha hatt han som trener, forteller han.

– Med sine 15 år er Johansen den norske landslagstreneren som har sittet lengst i historien. Hva sier det om han?

– Det er imponerende at han har holdt ut så lenge. Det sier jo litt om han, og hvor bra leder han er. At han har klart å fornye seg, og har klart å få oss gutta til å jobbe knallhardt for han i alle VM. Det er bare å ta av seg hatten for det han har fått til, avslutter 30-åringen.