overvåkingsvideo avslører politivold i usa:

Politimannen slenger Monique (15) i bakken og skyter henne med el-pistol

Den afroamerikanske tenåringsjenta syklet over en parkeringsplass da hun ble stanset av politiet. Ett minutt senere mistet politimannen besinnelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

24. mai 2014 var Monique Tillman (15) og broren Eric, på vei hjem etter å ha solgt klær til en gjenbruksbutikk ved et kjøpesenter i Tacoma. Den uskyldige sykkelturen endte med et voldsomt basketak med politiet, og arrestasjon.

Video offentliggjort etter to år

Det har tatt to år før alle fakta i saken har kommet fram. Et advokatkontor har offentliggjort en overvåkingsvideo som viser hvordan jenta blir behandlet av en politimann, som heter Jared Williams, og sikkerhetsvakter ved kjøpesenteret.

Videoen begynner med at vi ser jenta og broren som sykler inn på en parkeringsplass utenfor et kjøpesenter. En politibil følger etter i sakte tempo. Jenta stopper og politimannen går ut av bilen og konfrontere henne med noe.

Ifølge Seattle Times, kjenner jenta rettighetene sine, og krever å vite grunnen til at hun blir stoppet. Søskenparet hadde ikke gjort noe galt. Når politimannen ikke gir henne en god forklaring, forsøker hun å fortsette hjemturen.

River henne etter håret

Det er da det renner over for Williams. Politimannen tar plutselig tak i 15-åringen og presser henne med hardt grep om halsen opp mot en bil. Broren hennes blir kommandert til å sette seg på bakken. Jenta lugges, slenges etter håret i bakken og blir skutt med el-pistol før hun legges i håndjern.

Jenta ble siktet for å motsette seg arrest og for å angripe en polititjenestemann, men etter videoen ble kjent, ble begge disse siktelsene henlagt.

Mener pågripelsen er rasistisk motivert

Seattle Times skriver at videoen ble offentliggjort av advokat Vito de la Cruz. Selv om det var to år siden, og Monique nå er 17, ble hun sjokkert da hun så videoen for første gang.

– Jeg føler sjokk, sinne og vantro, sier hun til Seattle Times.

– Jeg mener jeg ble plukket ut fordi jeg er farget. Det var frustrerende, for jeg visste jeg ikke hadde gjort noe galt, men klarte ikke stoppe dem, sier hun til avisa.

Williams var uniformert, men ikke i tjeneste på tidspunktet for pågripelsen. Han jobbet også som sikkerhetsvakt ved kjøpesenteret.

Går til sak

Monique går nå til sak mot både politiet og sikkerhetsselskapet som er tilknyttet kjøpesenteret i Tacoma.

– Et barn som sykler bør ikke bekymre seg over at politiet kan komme til å stoppe henne uten grunn og gå til angrep på henne, sier advokat De la Cruz.