MANNEN Å SLÅ: Edvald Boasson Hagen har vunnet Tour of Norway to ganger tidligere. Få blir overrasket om han tar en tredje førstkommende søndag.
MANNEN Å SLÅ: Edvald Boasson Hagen har vunnet Tour of Norway to ganger tidligere. Få blir overrasket om han tar en tredje førstkommende søndag. Foto: Chris Wallis

Kaggestad spår: – To nordmenn og en belgier på pallen

Johan Kaggestad vurderer de største favorittene før Tour of Norway.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se etappe 1 av Tour of Norway på TV 2 og Sumo onsdag fra 16.30

Onsdag begynner Tour of Norway, og «alle» holder Edvald Boasson Hagen som den store favoritten.

Det gjør også Johan Kaggestad.

Kaggestads topp tre

Passende nok starter også Dimension Data-stjernen med startnummer én i fraværet av regjerende triumfator Jesper Hansen og hans Tinkoff-Saxo-lag.

Fraværet av lag som nevnte Tinkoff-Saxo, Katusha, Orica-GreenEDGE, Team Sky og Trek-Factory Racing gjør at listen over sannsynlige vinnere er betydelig mindre i år enn i fjor, men Boasson Hagen er likevel ventet å få tøff kamp om seieren.

Menn som Peio Bilbao, Linus Gerdemann, Fabian Wegmann, José Mendes, Sven Erik Bystrøm, Andreas Vangstad og Odd Christian Eiking er bare noen av de som fort kan bli å se helt der oppe.

Kaggestad trekker frem en joker fra ermet når vi ber han spå topp tre i sammendraget.

– Edvald vinner. Han er min favoritt. Det blir spennende å se hvordan han fungerer nå og om han har restituert seg bra. Nummer to blir Sep Vanmarcke. Kan han vinne til Budor (slik han gjorde i Tour of Norway i 2014), kan han hevde seg her. Nummer tre... Nummer tre må bli Odd Christian Eiking.

– Har en forkjærlighet for Eiking

Sistnevnte er en del av et sammensatt norsk landslag som fort kan hevde seg både i sammendraget og i spurtene med et lag bestående av Daniel Hoelgaard, Sondre Holst Enger, Kristoffer Skjerping, Tobias Foss, Sven Erik Bystrøm og nevnte Eiking.

En Bystrøm i toppform vil ha alle forutsetninger for å hevde seg i sammendraget, men formen til Katusha-rytteren er uviss etter en heftig krasj i Tour de Yorkshire i slutten av april.

– Jeg har jo en forkjærlighet for Eiking, og dette er en løype han kan lykkes i. Han bør kunne slåss om seieren om han har tatt et steg fra i fjor, og det synes jeg delvis han har vist at han har gjort, sier Kaggestad, og legger til:

Etappene i Tour of Norway

  • Etappe 1, onsdag: Drammen-Langesund. 173,4 km
  • Etappe 2, torsdag: Kragerø-Rjukan. 211 km
  • Etappe 3, fredag: Rjukan-Geile. 168 km
  • Etappe 4: lørdag: Flå-Eggemoen. 174 km
  • Etappe 5, søndag: Drøbak-Sarpsborg. 163 km

– Holst Enger kommer til å vinne en etappe, men jeg tror andre og tredje etappe blir for harde for ham.

Bilbao, Vanmarcke og de andre utlendingene

21 lag stiller til start i det som er den sjette utgaven av rittet.

På de fem første utgavene endte en nordmann opp som vinner to ganger (begge ved Boasson Hagen), mens utlendinger stakk av med seieren på de resterende tre (Wilco Kelderman, Maciej Paterski og Jesper Hansen).

Kaggestad mener Vanmarcke er en reell utfordrer til tross for ikke å ha syklet et ritt på nøyaktig én måned, og TV 2s sykkelekspert peker også på andre farlige ryttere fra de utenlandske lagene publikum bør ha et øye eller to med.

– Bilbao har vært der oppe før og kommer til å være der igjen. Caja Rural er her for å vinne, og i år slipper også Bilbao å drasse rundt på Amets Txurruka. I tillegg er Roompot-rytterne Maurits Lammertink og Huub Duijn farlige, og det er spennende med Bora-Argon 18-rytteren Lukas Pöstlberger.