FINGERAVTRYKK: På de nye Iphone-telefonene til Apple, kan man låse opp telefonen med fingeravtrykk. FOTO: JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES/AFP/NTB SCANPIX
FINGERAVTRYKK: På de nye Iphone-telefonene til Apple, kan man låse opp telefonen med fingeravtrykk. FOTO: JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES/AFP/NTB SCANPIX Foto: Justin Sullivan

Narkosiktet vant Iphone-sak mot politiet

Politiet ville tvinge en narkotikasiktet 21-åring til å åpne Iphonen med fingeravtrykk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lister tingrett har gitt en narkotikasiktet 21-åring medhold i at politiet ikke kan tvinge ham til åpne iPhonen sin med fingeravtrykk.

Politiet mener det kan ligge bevis for narkotikaomsetning på mannens telefon. De har telefonen, men kommer seg ikke forbi fingeravtrykkslåsen, skriver Aftenposten.

– Vi har noen beviser som gir skjellig grunn til mistanke, og vi ønsker å få tilgang til telefonen for å kunne etterforske dette nærmere. Den siktede ønsker ikke å bistå ved å oppgi koden til telefonen, og derfor har vi gått til retten i håp om at fingeravtrykk vil gjøre det mulig å åpne telefonen, sier aktor i saken, politiadvokat Ole Morten Paulsen, til avisen.

Retten var i tvil om det finnes en klar lovhjemmel i straffeprosessloven for å tvinge noen til å avgi fingeravtrykk på en mobiltelefon. Dermed ble den «ikke ubetydelige tvilen» styrende i saken. Politiet varsler at de vil anke kjennelsen, og at de ønsker en prinsipiell avgjørelse om spørsmålet.

– Slik telefoner funger i dag, vil denne problemstillingen bli stadig vanligere, sier Paulsen.

Retten har i sin avgjørelse vurdert to ferske avgjørelser fra lagmannsretten, som begge landet på det motsatte av Lister tingrett. Den ene av disse vil bli anket til Høyesterett, og avgjørelsen der kan bli styrende for hvordan loven skal praktiseres. (NTB/TV 2)