Overlege slår alarm om overgrep mot barn

Overlege frykter manglende opplæring gjør at medisinsk personell ikke oppdager om barn er utsatt for overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved Oslo Universitetssykehus har det vært en enorm økning i undersøkelser av barn som kan være utsatt for vold eller overgrep de siste åtte årene.

Trenger opplæring

I 2008 gjennomførte sykehuset 108 undersøkelser, i fjor var tallet 398. Sykehuset opplyser at de forventer at tallet blir rundt 600 i 2016, om utviklingen fortsetter.

Overlege Torkild Aas har jobbet ved barneavdelingen i 20 år.

– Barna som kommet hit kan være alt fra et par måneder gamle til 16 år. Men de fleste er i barnehagealder. Det yngste barnet jeg har undersøkt her, var et par måneder, sier han til TV 2.

Aas forteller at de har godt utstyr til å gjennomføre undersøkelsene, men at legen som utfører dem må ha høy kompetanse og mye trening. For det er ikke bestandig enkelt å oppdage skader etter overgrep.

– Det er en feiloppfatning at det er lett. Særlig de minste barn kan ha alvorlige skader etter overgrep uten at vi ser noe som helst i det ytre. Så hvis vi skal gjøre en god nok jobb for disse barna, må vi ha høy kompetanse, sier han.

Frykter de ikke oppdager overgrep

Helsepersonellet som skal utføre undersøkelsene får ikke nok opplæring, mener Aas.

Antall barn som undersøkes for potensielt overgrep har økt kraftig de siste seks årene. FOTO: TV 2
Antall barn som undersøkes for potensielt overgrep har økt kraftig de siste seks årene. FOTO: TV 2

– Disse barna kommer i barnemottaket hos oss og må tas hånd om av en tilfeldig barnelege innimellom annet vaktarbeid. Det kan medføre at vi ikke oppdager overgrep på barn, eller at en person feilaktig blir anklaget for et overgrep som ikke har funnet sted, og blir fengslet, sier han.

Derfor ønsker han at Helsedepartementet øremerker midler til opplæring, fordi ressursene ofte forsvinner til mer akutte oppgaver.

– Når det kommer barn med hjerte- og lungesykdommer eller akutt diabetes, er det jo nærliggende at de behandles først. De vi undersøker for overgrep hverken blør eller har pusteproblemer. Vi må kanalisere ressurser ut til en dedikert undervisning, sier Aas.

– Må klare seg innenfor rammene

Helsedepartementet har imidlertid ingen planer om å øremerke midler.

– Vi har aldri øremerket midler til slike typer ting, det er ikke det som er styringsformen. Styringsformen er at vi gir oppdrag i hva som skal utføres. Dette temaet her er så viktig at vi i oppdragsdokumentet har sagt at dette skal utføres. Disse undersøkelsene skal skje, og de skal skje innenfor de rammene som helseforetakene har, sier statssekretær i Helsedepartementet, Anne Grethe Erlandsen (H) til TV 2.