B-NASJON? Norges ishockeyherrer kan risikere å havne å nivå to neste sesong. Foto: Scanpix
B-NASJON? Norges ishockeyherrer kan risikere å havne å nivå to neste sesong. Foto: Scanpix Foto: Roald, Berit

– Stor tabbe at man ikke kan reglene før man går inn i et mesterskap

Ishockeygutta kan likevel havne i gruppe B.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske troppen trodde de var sikret deltagelse i A-VM også neste sesong, etter at Kasakhstan ikke kan gå forbi Norge i gruppe A.

Nå viser det seg at dette ikke stemmer, for dersom Frankrike (som er medarrangør til VM i 2017) ender sist i gruppe B vil Norge rykke ned sammen med Kasakhstan. For da vil laget som ender nest sist i gruppe B har flere poeng enn Norge.

Blemmen opprører Eurosport Norge-kommentator Espen «Shampo» Knutsen.

– Forbundet burde hatt kontroll på dette. Det er en stor tabbe at man ikke kan reglene før man går inn i et mesterskap. Så det er trist, og jeg synes synd på spillerne, for de trodde jo at man hadde klart å sikre en billett til A-VM. Sånn skal det ikke være, sier Knutsen til TV 2.

– Hvordan hadde du reagert som spiller tror du?

– Jeg hadde blitt irritert på at ikke ledelsen har orden i sakene sine. Dette burde absolutt ikke ha skjedd. Gutta følte jo en ekstrem lettelse, så da er det tøft å få den midt i trynet rett før kamp, understreker 44-åringen.

– Ikke et tema

De norske spillerne fikk ikke vite at de fortsatt kunne rykke ned før kampen mot Russland.

Landslagssjef Roy Johansen uttalte seg selv som om Norge var sikret plassen i A-VM for to dager siden, men syns ikke det er noe problem at spillerne også fikk feil opplysninger.

– Jeg var litt overrasket når vi begynte å se på de reglene som var, og fant ut at det fortsatt er mulig å rykke ned. Men vi har jo hatt fokus på å gjøre det best mulig i våre kamper, sier han til TV 2 etter 0-3-tapet for Russland.

– Men burde ikke forbundet ha god nok kontroll på reglene til å gi spillerne sine riktige beskjeder?

– Joda, men vi har ikke hatt fokus på den andre puljen. Så det har egentlig ikke vært noe tema, og jeg syns ikke det er noe tema heller. Det som er viktig er våre kamper, og det vi kan gjøre noe med. Jeg tror alle ble litt overrasket, og det er litt vanskelig å forstå at det internasjonale forbundet har lagt to arrangørland (Frankrike og Tyskland jou.anm) i samme gruppe. Dette er nok et større tema i media enn i laget, mener 55-åringen.

På de offisielle nettsidene til IIHF (det internasjonale ishockeyforbundet) er reglene vanskelig å forstå, og har blitt endret det siste halvåret. Dette forvirret både journalistene, og forbundet.

Dersom Tyskland vinner over Ungarn mandag kveld er Norge sikret, og det er mange scenario som skal slå til for at nedrykk skal bli en realitet.

Blant annet at Norge ikke tar noen flere poeng i VM.

Slik er reglene:

De to dårligst rangerte lagene av de 16 lagene i den avsluttende rankingen (se under) vil bli flyttet ned til 2017 VM Divisjon 1 Gruppe A

Dersom de to nasjonene som sammen arrangerer neste års (A)-VM (Tyskland og Frankrike) slutter som nummer syv og åtte i Gruppe B, vil bare ett lag bli flyttet ned – laget som er ranket som nummer åtte i Gruppe A og bare vinneren i 2016 VM 2016 Divisjon A vil rykke opp.

Den endelige rankingen avgjøres etter følgende prosedyre:

  1. Høyeste posisjon i gruppen
  2. Høyeste antall poeng
  3. Beste målforskjell
  4. Flest antall scorede mål
  5. Høyeste seeding

Derfor rykker Norge ned sammen med Kasakhstan, dersom Frankrike ender sist i gruppe B.