OMDISKUTERT: Ralfs Freibergs og Vitalijs Pavlovs (i bakgrunnen) er tilbake på isen for Latvia etter to års utestengelse. Foto: REUTERS/Grigory Dukor
OMDISKUTERT: Ralfs Freibergs og Vitalijs Pavlovs (i bakgrunnen) er tilbake på isen for Latvia etter to års utestengelse. Foto: REUTERS/Grigory Dukor Foto: Grigory Dukor

Dopingtatt VM-spiller provoserer: – Det handler ikke om hva du tar, men hvordan du spiller hockey

Latviske Ralfs Freibergs (25) spiller sitt første VM på to år, etter at han ble utestengt for bruk av anabole steroider under OL i Sotisji.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Moskva (TV 2): Ralfs Freibergs og Vitalijs Pavlovs ble begge tatt for doping under OL i Sotsji, og utestengt i to år.

Begge har fått spille klubbhockey i disse to årene, og er nå tilbake i deres første VM etter utestengelsen. Det provoserer de norske spillerne.

– Det er rart at det ikke blir slått hardere ned på. To år er veldig kort tid, og man kan kanskje forberede seg og bli enda bedre på de to årene. Det spørs om man kanskje skulle utestengt folk på livstid, også hadde man kanskje blitt kvitt problemet, sier Morten Ask til TV 2.

Freibergs ble tatt for bruk av et stoff som går under gruppen for anabole steroider, mens lagkameraten Pavlovs ble tatt for bruk av kosttilskudd som inneholdt det forbudte stoffet metylheksanamin.

Antidoping Norge la i januar ned påstand om åtte års utestengelse for en hockeyspiller i lavere divisjoner, som ble tatt for doping ved to anledninger.

Angret ikke

TV 2 snakket med Ralfs Freibergs etter Latvias trening mandag, og det virket ikke som 24-åringen angret nevneverdig.

– Det handler ikke om hva du tar, men hvordan du spiller hockey, mente han.

Ask tror ikke det bare ville vært å komme inn igjen i troppen etter to år i Norge.

– Nei, jeg tror ikke det. Norge er jo veldig strengt sånn sett. Kulturen er jo ikke der for doping, men i Latvia så er kulturen litt annerledes tror jeg. For når de sponses av de som laget meldonium så er jo det litt spesielt, sier han med et smil.

Flere idrettsutøvere har det siste året blitt tatt for doping, etter at stoffet meldonium kom på dopinglisten 1. januar 2016. Blant annet superstjernen Maria Sharapova, og den norske vektløfteren Ruth Kasirye.

For sistnevnte la Antidoping Norge ned påstand om fire år utestengelse.

Kaptein Ole-Kristian Tollefsen syns også at to års utestengelse er for lite.

– Jeg syns generelt at de som blir tatt for doping burde vært utestengt lenger, men det må ses på hva slags doping det har vært og hvilke metoder de har brukt. I det ene tilfellet var det sterioder, og da syns jeg han burde vært utestengt lenger, understreker Tollefsen.

Selskapet Ask sikter til er legemiddelfirmaet Grindex, som vises både på draktene og på hjelmen til de latviske spillerne.

– Skjønner ikke hvorfor det ble så mye oppstyr

Freibergs spiller nå for Toledo Walleye på tredje nivå i USA, ECHL, og har spilt hele syv sesonger på lavere nivå i USA.

Som kjent er verken NHL, NBA, NFL eller MLB underlagt WADAs dopingreglement, siden de er private ligaer.

Freibergs syns likevel at de internasjonale dopingreglene er for strenge, og at dopingreglene i amerikansk idrett burde vært en fasit.

– Jeg syns ikke reglene her er riktig. Se for eksempel på svenske Bäckström som ble tatt for doping i Sostji. Han har et astmaproblem og trengte den medisinen. At de (IOC og WADA jou.anm) kan gjøre så mye oppstyr ut av disse prøvene syns jeg er veldig spesielt, sier han til TV 2 etter Latvias siste trening før de møter Norge tirsdag.

Selv om to latviske spillere ble tatt for doping i OL forteller latviske medier TV 2 har snakket med at det ikke fikk så mye oppmerksomhet rundt det i hjemlandet.

HER kan du lese hele IOCs begrunnelse for å utestenge Freibergs i to år.

– Jeg har vært gjennom det. Jeg trodde det skulle bli lenge med to år, men det var det ikke. Jeg lærte mye, og fant ut av mye. For meg var var det ikke mulig å kjempe mot IOC, men med god hjelp hadde jeg kjørt saken min igjen. For jeg vet sannheten, hevder han.

– Helt hårreisende

Tidligere NHL-spiller Espen "Shampo" Knutsen (207 NHL-kamper), og nå ekspertkommentator for Eurosport Norge, mener uttalelsen til Freibergs er håpløs.

– Det er helt hårreisende. Det er ikke lov til å bruke dopingmidler, og da må du holde deg unna. Det er ting du kan kjøpe på apoteket der borte, som du absolutt ikke kan spise i Norge eller Europa. Du følge de reglene som er, så den uttalelsen den hørtes ganske dum ut, sier han til TV 2.

44-åringen mener lengden på straffen bør bestemmes ut ifra hvilke stoffer du har tatt.

– Om du har tatt anabole steroider syns jeg du burde utestenges på livstid, men har du tatt noe mildere saker bør det kanskje være to-tre år. Det er vanskelig å si akkurat hvor streng straffen skal være syns jeg, men det bør være i forhold til hva du tar, mener den påtroppende sportssjefen i Vålerenga.

– Visste du alltid hva du fikk i deg da su spilte i NHL?

– Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg tok det legene der borte sa at jeg kunne ta, også forholdt jeg meg bare til det. Jeg har skjønt i ettertid at det var andre regler i USA og Norge, så ting jeg tok der borte var ikke lovlig i Europa, forteller han.

Mats Zuccarello Asen mener reglene har blitt strengere.

– Vet du alltid hva du får i deg i NHL?

– Ja, du blir jo dopingtestet i NHL også, så du får jo ikke i deg noe som ikke er lov. Det er klart det er strengere i Norge enn det er i andre land, men du veit jo på en måte at det er du får i deg ikke er ulovlig, sier 28-åringen til TV 2.

Likevel har NHL fortsatt en lang vei å gå, så lenge de ikke er underlagt WADAs dopingreglement.

– Det har blitt litt strengere, men det er ikke i nærheten av hvor strengt det er i Europa. Der borte får du nesten beskjed om når dopingtestene skal være, og sånn burde det jo ikke være. Doping er ikke lov, og da må du forholde deg til de reglene, slår Shampo fast.

Norge møter Latvia til årets siste VM-kamp tirsdag ettermiddag.

Ingen av lagene har noe å spille for, men de norske gutta vil nok gi Roy Johansen en best mulig avskjed etter 15 år som landslagssjef.